Данъчните и финансовият надзор не са открили нарушения на Нексо

Данъчните и финансовият надзор не са открили нарушения на Нексо

Националната агенция за приходите (НАП) и Комисията за финансов надзор (КФН) не са открили нарушения на криптобанката Нексо, но и не им е работа да се занимават с проверки на компанията. Това казаха директорите на двете институции пред временната парламентарна комисия, която беше сформирана по казуса „Нексо“.

Прокуратурата влезе в офисите на криптобанката Нексо на 12 януари 2023 г. в София по разследване за „организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления“. Обвинени бяха четирима души от компанията. Нексо отхвърли всички обвинения и каза, че ще съди българските институции за 1 млрд. долара.

По искане на прокуратурата НАП е започнала проверки и на „множество“ физически лица, свързани с криптобанката Нексо, каза директорът на агенцията Борис Михайлов. По думите му „не е работа на Националната агенция за приходите да разследва всички дарители на политически партии“.

До момента българската компания, която управлява Нексо, е платила всичките си задължения към НАП, каза още Михайлов и представи какви са новите проверки по случая:

По думите му Сметната палата е предоставила на НАП информация за даренията, направени от тези физически лица. Според нея 15 служители на Нексо са дарили пари на „Да, България“.

По време на изслушването си в парламента председателят на КФН Бойко Атанасов каза, че не е в правомощията на небанковия регулатор да извършва проверки.

„Криптовалутите, за разлика от валутите, нямат характер на финансов инструмент. Те не са признати в Европа и в България като такъв. Поради тази причина не подлежат на регулация от КФН“, каза той.

По думите му Нексо и нейните свързани компании в България не са лицензирани и съответно не подлежат на контрол от КФН. По-рано министерството на финансите каза, че там не е постъпвала информация за проблем с дейността на Нексо.

Временната комисия ще излезе с препоръки към следващото Народно събрание да продължи работата по казуса.

Първоначално прокуратурата каза, че случаят е започнал след сигнал от чуждестранни служби за съмнителни трансакции. Главният прокурор Иван Гешев каза пред правната комисия на парламента, че „всичко това е започнало в САЩ“. Нексо отхвърли тези твърдения.

По-късно председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Пламен Тончев съобщи, че българска финансова институция е подала сигнал в ръководената от него институция срещу компанията Нексо през юли 2022 г.​

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)