Данъчни и полиция влязоха в офисите на „Хиполенд“ след гневна реакция срещу властта

Данъчни служители от Националната агенция за приходите (НАП) и Икономическа полиция влязоха в офиса на „Хиполенд“ два дни след като изпълнителният директор на веригата магазини за детски играчки публикува критична позиция в социалните мрежи, в която „благодари“ на полицията, че синът му е бил обгазен с химическо вещество на антиправителствения протест в центъра на София на 2 септември.

За мащабната акция на правоохранителните органи в офиса на „Хиполенд“ в „Казичене“ и в магазините в София потвърди говорителят на НАП Росен Бъчваров пред „Дневник“. Той обаче отказа всякаква допълнителна информация – какъв е поводът за проверката, кои други институции участват в нея и какво се проверява.

В четвъртък, ден преди мащабната проверка, агенция ПИК, известна със силната си проправителствена позиция, излезе с публикация със заглавие „Хиполенд“ – детмаг или машина за протести“. В нея лично собственикът на медията Недялко Недялков атакува магазините, Колев и служителите, които са ходили на протести, в типичния за агенцията стил. Публикацията е коментарна и не изглежда като повод за самосеризиране на органите.

На 2 септември собственикът на веригата магазини Мариан Колев съобщи в публикация, че синът му е сред пострадалите от обгазяване по време на протеста и едва не е загубил зрението си.

„Горд съм, че през целия си съзнателен живот съм създал и развивам бизнес, че давам работа на над 350 души, че плащам до стотинка предвидените от законите данъци и осигуровки, за да осигурявам заплатите, включително на хората, които днес ни „пазят“, обгазявайки и ослепявайки децата ни“, написа тогава Мариан Колев и обяви, че подкрепя протестите срещу правителството.

Служители на „Хиполенд“ също бяха забелязани на антиправителствените протести още в първите дни.

Няколко часа по-късно от „Хиполенд“ съобщиха, че четиринадесет представители на 4 държавни институции са влезли на проверка в 10.00 часа в централния офис в София.

Агенциите са НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция „Надзор на пазара“. Впоследствие в проверките се включи и още една агенция – „Митници“.

„Убеден съм, че тези изненадващи проверки, организирани в един и същи ден, в един и същи час, нямат нищо общо със споделеното от редица традиционни и социални медии мое „Отворено писмо“ по повод особения сълзотворен спрей, който бе употребен на 2 септември 2020 г. срещу протестиращите“, споделя иронично изпълнителният директор на веригата Мариан Колев.

Освен в централата, проверки се извършват и в магазините за играчки. В момента представители на НАП проверяват и обекти на „Хиполенд“ в София и в страната, съобщават още от веригата.

В излъчване на живо от „Хиполенд“ Ивайло Мирчев от Демократична България се противопостави на оказваната върху бизнеса репресия.

„Г-н Пеевски е известен като човек, който не разбира от бизнес. Всеки бизнес, без изключение, до който той се е докоснал, е фалирал. Като примерите за това са десетки, но най-трогателният от тях е „Булгартабак“, с който беше затрит един цял поминък от българската икономика“, коментира Мирчев.

По думите му, след като собственикът на „Хиполенд“ отказва да продаде бизнеса си, той се включва в протестите и срещу него започват атаки.

„22 часа след като е излязла тази статия, в голяма част от магазините на Хиполенд в страната и в основния им склад влиза икономическа полиция, митници и НАП, в безпрецедентна проверка за цялата история на тази верига. Резултата от тази проверка ние тепърва предстои да видим. Важният извод дотук обаче е, че институциите, чиято работа е да регулират българския бизнес, са използвани в интерес на мафията. Мафията, която си взе всички регулатори, тъй като регулатори в страната вече няма. Мафията, която краде бизнеси“, посочва Мирчев.

Мариан Колев е основател и мажоритарен собственик на веригата „Хиполенд“. Според информация на „Капитал“ работи в сегмента от края на 90-те години, когато създава фирмата „Феликс тойс“ и тя е най-големият дистрибутор на детски играчки на пазара в България. Веригата „Хиполенд“ е създадена през 2005 г. и има 30 магазина във всички по-големи градове на България и онлайн продажби. През 2018 г. приходите на „Хиполенд“ АД са били 65 млн. лв., а печалбата 3.6 млн. лв.

 


image0 (9K)