Даскалов е освободен като изпълнителен директор на БАБХ

От днес Христо Даскалов е освободен от длъжността на изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Това съобщи на извънреден брифинг тази вечер заместник-министърът на земеделието Крум Неделков, предаде репортер на БГНЕС.

 Даскалов оглави БАБХ в последния ден на миналата календарна година. Тогава, със заповед на Кирил Петков, Даскалов зае мястото на Христо Вълчанов.

Даскалов бе едно от главните действащи лица когато възникна проблема между държавната агенция и частната компания „Евролаб 2011“ на граничния пункт „Капитан Андреево“ през лятото.

В абсолютно нарушение на избраното законодателство, вчера Христо Даскалов се връща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати. Същия ден Даскалов приема разпоредителни действия, свързани с уволнения и назначения на служители в БАБХ, информира Крум Неделков.

Също така сключва неправомерно анекс към договор с изтекъл срок на действие и в края, след всички тези разпоредителни действия, заминава на служебна командировка в Италия на разноски по проект на структурата на БАБХ, съобщи още заместник-министърът.

За всички тези действия не е бил уведомен министърът на земеделието Явор Гечев.

Неделков бе категоричен, че Министерство на земеделието не толерира подобен род действия и поведение.

В коментар, публикуван в профила си в социалната мрежа Фейсбук, Даскалов отговори: „Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство“.

„Преди малко със заповед на служебното правителство бях уволнен от БАБХ, а на мое място като изпълнителен директор отново е назначен Христо Вълчанов, който беше на тази длъжност от юли до края на 2021 г. Това е човекът, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата. Знаете всички факти по случая Капитан Андреево. Знаете за заплахите, за опитите за подкупи, за черната кампания срещу всички нас, които „посегнахме“ на любимата фирма на Борисовата власт. Знаете за партийните функционери на ГЕРБ, свързани с фирмата на границата. Знаете, че направихме всичко, за да спрем реставрацията на „Евролаб 2011“ на Капитан Андреево. Това е отговорът на държавата. Заедно с колегите от „Продължаваме промяната“ ще продължа да се боря вече от Народното събрание със схемите, които тровят и ограбват хората и които канализират огромен финансов ресурс за купуване на избори. Но уволнението ми е знак, че имаме нужда от цялата ваша подкрепа, за да не се върнем обратно в мрака, от който точно започнахме да излизаме!“, написа Даскалов във Фейсбук.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)