Дацов: Никой финансов министър не се е провалял колкото Василев

Дацов: Никой финансов министър не се е провалял колкото Василев
Дацов: Никой финансов министър не се е провалял колкото Василев

Снимка: архив, БГНЕС

Нито един финансов министър не се е провалял колкото Асен Василев от прехода насам. Никой не е предизвикал толкова много проблеми в бюджета. Сегашното състояние на икономиката е вследствие на неговите виждания. Това каза пред Nova News финансистът Любомир Дацов.

Още по темата

5 юни 2023 11:33

361

Асен Василев е много гъвкав – ще видим дали ще продължи с великите си идеи или под натиска на обстоятелствата ще обърне посоката. Най-добрата политика е консервативната, когато не клатиш бюджета. Експериментът с макроикономическата политика, който Василев си направи, разклати икономиката, смята Дацов.

Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10% отчете БНБ за първото тримесечие. Според Дацов 10% върху нула е нула, а ако стане тенденция, вече въпросът ще е друг.

„Намалява растежът – ако се задържат факторите, ще бъде по-близък до този на правителството – ще бъде по-висок. ПП си играха с бюджета, за да се правят на добри заради изборите. „Изключиха различни сектори от обхвата на ДДС – те носят близо 1 млрд. на годишна база. Намаляването на дефицита ще зависи от управленската програма, при структурни реформи за оптимизиране на разходите можем да бъдем оптимисти“, коментира той.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)