Да боядисаме великденските яйца с “бабини” трикове

За да боядисате яйца за Великден можете да използвате купешки бои и ваденки. Но можете да подходите и по-творчески към процеса и да изненадате членовете на семейството си, пише Woman.bg.

Ето и няколко интересни идеи:

1. Обелки от кромид лук

Един много стар “бабин” трик. Цветът на яйцата варира от бежов до тъмнокафяв в зависимост от количеството обелки и продължителността на варене. Преди да поставите яйцата в отварата трябва да варите обелките около половин час.

Впрочем, ако увиете яйцата в обелки от лук (вързани с конец) и после ги сварите във вода, на черупката ще остане интересна мраморна шарка.

2. Цветни конци

Омотайте яйцата с цветни конци и ги сварете по нормалния начин. На черупките ще останат интересни цветни шарки. Тъй като няма как да знаете доколко са безопасни използваните оцветители, внимавайте яйцата да не се спукат при варенето. Най-добре не яжте спуканите яйца.

3. Парчета коприна

Сварете яйцата във вода с добавена сода за хляб. После ги увийте в разноцветни парченца коприна и закрепете обвивката с конец. Отново кипнете яйцата в същата вода. Изстудете ги и свалете парчетата плат.

4. Плод и зеленчук

Можете да използвате натурални оцветители, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. Яйцата се сваряват предварително и чак после се натъркват с парченца плодове или зеленчуци или пък се потапят в сок или отвара от такива.

Продължителността на накисването зависи от това доколко наситен цвят искате да постигнете и доколко е устойчив оцветителят.

* Жълто – куркума (можете да я добавите при варенето).

* Зелено – отвара или сок от спанак.

* Виолетово – отвара или сок от червено цвекло.

* Оранжево – сок от моркови.

* Розово – пюре от ягоди или червени боровинки.

* Сиво-синьо – пюре от боровинки или сок от черен бъз.

* Светлосиньо – отвара от червено зеле (трябва да оставите яйцата в отварата за цяла нощ).

5. Брезови листа

Отварата от млади (или сухи) брезови листа ще придаде на яйцата златисто-жълт оттенък. Брезовата отвара трябва да постои около половин час, после в нея се накисват яйцата и съдът се слага на котлона. След като кипне, оставете да ври още 10 минути.


image0 (9K)