„Да, България“ и ДСБ: Ето защо 5000 лв. таван за кеша е лоша идея

Партиите „Да, България“ и ДСБ/Нова република излязоха с обща позиция за подновената за кой ли път идея на властта плащанията в брой да бъдат ограничени до 5000 лв. Предложението е на Министерството на финансите и е „скрито“ в преходните и заключителните разпоредби Закона за ДДС – редовна практика на ГЕРБ, а гласуването на първо четене мина вчера.

Това е пореден опит за сваляне на прага за кешови плащания на властта, който към момента е 10 000 лв. А само преди няколко месеца от ГЕРБ сами се отказаха от промяната – тогава внесена от депутати. Сега източникът е министерството на Владислав Горанов. Въпросът е дали този път идеята ще мине на второ четене или не – както е ставало винаги досега.

[ad id=“225664″]

Според двете извънпарламентарни формации обаче има поне 7 причини, поради които таванът за плащания в брой не бива да пада до 5000 лв.
Ето позицията им:
Парламентът прие на първо четене намаляване на прага на кешовите плащания от 10 хил. на 5 хил. лева. Това е четвърти опит на ГЕРБ и финансовия министър. Досега разумът надделяваше и тези скандални промени бяха спирани, но липсата на опозиция в парламента води до такива абсурдни ситуации. Това е поредният пример, в който ГЕРБ облагодетелства големите играчи за сметка на допълнителни разходи за малкия бизнес и обикновения гражданин.

До какво ще доведат тези мерки:

1/ Съществени допълнителни приходи за банките от такси и комисионни.

2/ Не стигнаха 3 години на ГЕРБ и финансовия министър да изпълнят закона за акцизите и данъчните складове и да монтират контролни измервателни уреди на производителите на алкохол и цигари. Властта освобождава от контрол „големите” и прилага все по-рестриктивни мерки към „малките”.

3/ Увеличаване на сивата икономика. Хората ще бъдат принудени да откриват сметка в банка за покупка на автомобил. В районите със слабо развита банкова мрежа това ще означава разходи за транспорт до друго населено място. Налагането на подобни разходи ще мотивира много хора да декларират по-ниски стойности на сключените сделки, за да си спестят разходи.

4/ В по-слабо развитите икономически региони има и по-слабо развита банкова мрежа. Намаляването на прага за кешови плащания ще се отрази особено негативно точно на най-бедните региони.

5/ Във връзка с горното, в районите със слабо развита банкова мрежа, възможностите за правене на бизнес съществено ще се затруднят, защото например дори седмичното зареждане на магазин е на стойност над 5 хил. лева.

6/ Гражданите, които стриктно спазват закона ще понесат значителни негативни последствия в сравнение с тези, които са склонни да декларират занижени стойности на сделките, защото ще бъдат принудени да убеждават другата страна за откриване на банкови сметки и понасяне на допълнителни разходи.

7/ Намеса на държавата и банките в личното пространство на гражданите, за които ще се събира информация за повечето покупки. Ако тази информация не се съхранява достатъчно внимателно може да се превърне в обект на незаконна търговия и основание за изнудване и тормоз над граждани.

Призоваваме депутатите, които не са се сдружили с монополистите и твърдят, че работят за гражданите и малкия и среден бизнес да отхвърлят тези скандални предложения.

ПП „Движение Да България“
ПП „Демократи за силна България“ / Нова Република


image0 (9K)