„Да надзирава сам действията си“. Радев оспори положението на Бюрото по защита към главния прокурор

Румен Радев внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на отделни разпоредби от Закона за съдебната власт и от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. С тях Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор, което надхвърля установените правомощия на прокуратурата според президента. Това съобщиха в четвъртък от прессекретариата на държавния глава.

„Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия – това означава да надзирава сам законността в собствените си действия“, казва президентът.

Според искането му последователни законови промени в отклонение от принципа за разделение на властите са довели до съсредоточаване на всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита при главния прокурор. Това обаче надхвърля установените в Конституцията правомощия на прокуратурата.

„Като възлага на служителите на Бюрото по защита полицейски правомощия, а поставя самото Бюро в структурата на прокуратурата и под ръководството на главния прокурор, законодателят възпрепятства упражняването на граждански контрол над осъществяване на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица“, казва още Радев.

В искането на държавния глава към КС се отбелязва, че Конституцията дава на съдебната власт статут на независимост, която обаче може да се ползва само и единствено с оглед на изпълнение на конституционно установените функции на съда, прокурорите и следователите. Тази независимост не следва да бъде употребявана за осъществяване на други задачи извън тях.

През 2020 г. Бюрото по защита към главния прокурор беше разширено. То започна да се използва при акции, ръководени от държавното обвинение. Според Закона служителите на бюрото имат и полицейски правомощия. Знакови акции на структурата включват влизането на разследващи в екоминистерството и в президентството.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)