ИЗБРАНИ

Да носим ли ръкавици срещу заразата и разнасят ли я домашните животни

Вирусни частици така във въздуха може много рядко да има и то обикновено не са жизнеспособни. Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

„Вирусът обикновено живее на гладка повърхност, защото попада там, когато човек киха – на 6 метра отиват капките, а от кашлица на 2 метра“, поясни той.

„Всяка повърхност трябва да се гледа като потенциално замърсена с вируса, да не кажа наплюта и накашляна. Ръцете, когато се сетим, трябва да ги мием с дезинфекционни кърпички или пък с топла вода и сапун“, заяви експертът.

„Важно е да се знае, че вирусът може да остане на гладка повърхност и на дреха, ако някой се е изкашлял срещу нас“, заяви той.  „Затова трябва да пазим устата си с плат и очила“, каза Кантарджиев и добави:

„Виждам много старателни хора с ръкавици, но гражданите не ги съветвам да ги носят, а да си мият и дезинфекцират ръцете. Така иначе не само, че лишаваме болниците и лабораториите от ръкавици, а не е добре и за кожата на човек да е 8 часа с ръкавици“, смята той.

На въпрос дали може да се заразим от домашния си любимец Кантарджиев реагира бурно:

„Боже Господи, когато говорим за научни публикации, във ВМА има цял щаб, които четат научните статии от години, а не някой днес отворил интернет и прочел нещо и го приема за истина“, поде той.  „Домашните животни си имат други вируси, кучетата са оневинени. Те си имат коронавируси, но не и като този SARS2. Този коронавирус е бил открит в дихателната система на едно коте. Не си трепете животните и не ги пускайте. Гледайте ги както вие се пазите, така пазете и тях“, каза Кантарджиев.

„Всяка пандемия е изпитание и на морала на обществото“, завърши той.  „Три тестове има – генетични, по които се води надзорът във всички държави, доказването на антиген и третото е  антителата – има много хубав тест, не е евтин, колкото генетичния, но от 10-ия ден на заразяването дава резултат“, каза той.

На въпрос дали има нови симптоми на коронавируса ген. Мутафчийски отвърна:

„С течение на времето клиничната картина на болните се променя във вашите публикации. Появиха се 10% с диария. Никъде не се видят такива безумни спорове. Голям процент имат болки в мускулите, огромен процент имат температура, кашлица имат голям процент, малък процент имат гърлобол и зачервяване на очите“, каза той.

„Съществените симптоми, които говорят за постъпване в болница са – трайна температура над 38 градуса, задух, чувство за болка в гърдите, сякаш някой седи върху тях. Някои го описват сякаш се опитват да дишат във вода. Посиняване на устните заради недостатъчната оксигенация на кръвта“, каза той.

Красимира Янкова

Share
Published by
Красимира Янкова

Recent Posts

5 неща, които карат мъжете да се отдръпват

Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита...

един час ago

Звездата ни в планинското колоездене пострада в катастрофа

Изабела Янкова е с травми по ръцете...

2 часа ago

Тази година доброволците преброиха 6240 врабчета

Домашните врабчета са най-много - 5178...

2 часа ago

Тейлър Суифт била „функциониращ алкохолик“ – има ли такова понятие?

Възможно ли е това да не се отрази на живота му?...

2 часа ago

5 трика за прогонване на мухи от дома

Мухите разнасят зарази и бактерии...

2 часа ago

Изпращаме април – най-топъл за последните осем години

Рекордните за месеца 34,7 градуса са измерени в Русе...

3 часа ago
image0 (9K)