„Да обърнат играта.“ Зеленски призова Франция и Германия да помогнат на Украйна с изтребители

"Да обърнат играта." Зеленски призова Франция и Германия да помогнат на Украйна с изтребители

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия да предоставят изтребители на Киев, съобщиха световните медии. Държавният глава посети Париж в сряда вечерта, след като по-рано беше в Лондон и отправи същия призив към Обединеното кралство.

“Имаме много малко време”, каза Зеленски в Париж. “Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с голям обсег и нашите летци получат съвременни самолети, толкова по-бързо ще приключи руската агресия.”

Франция и Германия имат потенциала да “обърнат играта”, каза още Зеленски.

Зеленски иска страната му да получи изтребители и ракети с голям обсег. Не е ясно дали Франция и Германия биха предоставили на Украйна такова оръжие. Обединеното кралство каза, че ще проучи какви са възможностите.

Новината идва на фона на многократен отказ на западните държави да предоставят на Украйна бойни самолети, с които да прогони Русия от територията си. По-рано същият негативен отговор беше даван и за доставянето на танкове за Украйна, но на единадесетия месец от войната Великобритания, САЩ, Франция и Германия обещаха да изпратят свои модерни машини, с които да се допълни арсеналът от съветски танкове, дадени от страни в Източна и Централна Европа.

Посещението в Лондон и Париж е втората визита в чужбина на Володимир Зеленски от началото на руската военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.. Първото беше през декември в САЩ.

След разговорите в Париж Зеленски заминава за Брюксел, където ще участва в среща на върха на лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС). От българска страна в срещата ще участва президентът Румен Радев, който многократно е критикувал предоставянето на военна помощ на нападнатата страна.

Володимир Зеленски, Еманюел Макрон и Олаф Шолц


Володимир Зеленски, Еманюел Макрон и Олаф Шолц

По време на съвместна пресконференция с Володимир Зеленски президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц повториха позицията си, че “Русия не трябва да спечели тази война”.

Макрон каза, че Украйна може да разчита на подкрепата на Франция и че страната е готова “да помага на Украйна до победата и установяването на нейните легитимни права”.

“Позицията ни е непроменена: Русия не трябва да спечели тази война”, каза Шолц.

Френският президент и германският канцлер в миналото са били обект на критики заради колебанията си при предоставянето на военна помощ за Украйна. Зеленски е критикувал Макрон заради решението му да продължи да води телефонни разговори с руския президент Владимир Путин и след началото на руската военна агресия.

Макрон посреща Зеленски в Париж


Макрон посреща Зеленски в Париж

През януари обаче и двете страни решиха да предоставят на Украйна модерни танкове. Пред френския вестник Фигаро Зеленски каза, че това решение показва промяна в политиката на двете страни.

Преди да посети Париж, Зеленски беше в Лондон, където призова британското правителство да предостави на Украйна изтребители. Министърът на отбраната Бен Уолас проучва какви самолети Лондон може да предостави на Украйна, съобщи по-късно британското правителство. В съобщението се посочва, че това е “дългосрочно решение” и че обучението на пилото може да отнеме години.

Пътуването на Зеленски идва на фона на твърдения на военни експерти, според които Русия вече е започнала нова фаза от настъплението си в Украйна, но все още не е изпратила на фронта своя резерв от мобилизирани и обучени войници.

Предполага се, че същинската нова офанзива на Русия ще започне в близките часове или дни, за да осигури на Кремъл напредък на фронта за годишнината от началото на войната – 24 февруари.

Не е известно дали Украйна има потенциал да отблъсне подобна атака в момента. Киев твърди, че не може да освободи територията си, превзета през 2022 г., ако не разполага физически с вече обещаното оръжие.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)