Да си спомним за един старозагорски кмет, който е строил със замах

Йордан Христов Капсамунов-Капсамуната е бивш кмет на Стара Загора.

[ad id=“225664″]

Роден е в с. Хан Аспарухово на 30 декември 1907 г. Основно образование получава в родното си село, а след това учи в село Оряховица. Средно образование получава в Старозагорската мъжка гимназия, а после отива в Казанлък, където завършва местното педагогическото училище. Заминава за Истанбул, където учи стоматология.

През 1936 година се жени за Златка Попангелинова. От 1 септември 1941 до 12 февруари 1942 г. е интерниран в лагера Еникьой. През март 1944 г. след мобилизация е изпратен като зъболекар в 20-та трудова дружина в Беломорска Тракия.

От 9 септември 1944 до 30 септември 1945 г. е околийски началник на милицията в Стара Загора. От 1950 до 1952 г. е търговски консул в Истанбул. В отделни периоди работи в околийската и окръжната администрация в Стара Загора и като заместник-директор на Азотно-торовия завод в Стара Загора.

Откриване на водопровода от село Дунавци(Капсамунов е с белия шлифер)
Откриване на водопровода от село Дунавци(Капсамунов е с белия шлифер)

Йордан Капсамунов оглавява градската управа на Стара Загора на 23 декември 1952 г.
По време на неговия кметски мандат започва строителството на главен водопровод от района на село Дунавци, който е завършен на 11 декември 1955 година. Заедно с бъдещият генерал Делчо Делчев те успели да реализират този грандиозен проект и да докарат вода за бързо растящия град. Налага се изграждане на канализацията, преустрояват се минералните бани над града, построяват се хотел „Верея“, хиподрумът, бетонират колодрум. През 1955 г. започва строежът на стадион „Берое“.

Откриване на обсерваторията в Стара Загора(Капсамунов е вляво)
Откриване на обсерваторията в Стара Загора(Капсамунов е вляво)

По онова време се изграждат Лятното кино и Летният театър на Аязмото. Откриват се нови училища – Пето основно, Ветеринарният техникум, Институтът за усъвършенстване на учители и Народната астрономическа обсерватория, а през 1954 г. – Аерогара Стара Загора. По време на неговия мандат като кмет на Стара Загора се преустроява  Еврейското училище и там е настанена окръжната библиотека, отваря врати окръжната художествена галерия, превърната е в музей родната къща на поета Гео Милев. Освен това става факт и телевизионната кула край село Люляк, създава се градският зоопарк.

[ad id=“263680″]

Както много често се случва обаче, свалят Капсамунов от кметския стол с вътрешнопартиен заговор на местни величия чрез грозни клевети. Тогава за година го правят зам.-директор на новостроящия се Азотноторов завод и след пуска му през 1963г., го пенсионират.
Йордан Капсамунов става Почетен гражданин на Стара Загора чак през 1986 година. Носител еEzeroto на орден „Народна република България“ – първа, втора и трета степен, Орден „9-ти септември“ – първа, втора и трета степен и орден „Георги Димитров“. До комплекс „Езерото“ се намира парк „Йордан Капсамунов“, в който е поставена паметна плоча.

Умира през 1991 г., на път за болницата, след като получава тежък инсулт. Много старозагорци го изпращат по последния му път.

Къде са били Капсамуновите гьолове в Стара Загора?


image0 (9K)