„Да сме готови“. Глъб Донев ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя

Премиерът Гълъб Донев ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, „ще вземе съответните решения и мерки“ във връзка с ескалацията на напрежението във военния конфликт между Русия и Украйна. Това каза Донев в предаването „Неделя 150“ по БНР по-рано през деня.

Новината идва на фона на обявената преди дни частична мобилизация в Русия и провеждането на международно непризнати референдуми в някои области на Украйна за присъединяване към Русия.

„Риск за националната сигурност на България има, но няма пряка военна заплаха до този момент за България“, каза Донев.

По думите му обявената частична мобилизация от президента на Руската федерация Владимир Путин води до ескалация на напрежението, до това държавите в Европа, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с каква интензивност.

„Да сме готови за реакция, а не някакви други действия, които са свързани с подготовката на армията“, добави той. „Ние не подкрепяме военните действия от страна на Русия в Украйна“.

Донев посочи още, че страната няма да подкрепи и резултатите от референдумите в самопровъзгласилите се републики Донецка и Луганска, и в областите Запорожие и Херсон. Според премиера трябва да има единен отговор от ЕС при бежанска вълна от руски граждани.

Във връзка с търговете за доставки на втечнен газ Гълъб Донев посочи, че интерес към тях има от доста фирми, които са производители, доставчици, а не посредници. Той добави, че няма информация за участие на „Газпром“.

Първият търг е за доставката на газ за ноември и декември месец. За ноември търгът ще приключи в началото на октомври, а за декември в средата на месеца. Пуснат е още едногодишен търг за доставка на втечнен газ за 2023 г. и дългосрочен търг, десетгодишен, за доставка на газ на терминала край Александруполис, който ще приключи март месец.

Предвижда се през октомври, когато е търгът в Гърция за терминал „Ревитуса“, България да участва, за да си осигури слотовете, времето и капацитетите, необходими за регазификация и съхранение на газа, който впоследствие да бъде включен в българската газопреносна мрежа.

Премиерът добави, че ще бъде обявен договор от „Булгаргаз“ и за газов хъб „Балкан“. Донев потвърди, че от 1 октомври интерконекторът с Гърция ще влезе в търговска експлоатация.

По повод инфлацията в България, премиерът каза, че тя е 17,7%, докато в ЕС стойностите са между 7 и 8%. По думите му основният причинител на инфлацията са енергоносителите. Донев добави, че страната има национални проблеми, които влияят на инфлацията, различни от факторите, които са общи за Европейския съюз.

Изказванията на Донев за ситуацията в Украйна идват малко след като по-рано през деня служебният външен министър Николай Милков осъди пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк референдумите в Украйна.

Преди дни след президентът Румен Радев каза, че България няма да признае резултатите от референдумите и осъжда използването на ядрена реторика в днешно време, както и решението на Москва за частична мобилизация, защото то ще повиши интензитета на бойните действия.

Президентът Радев, както и служебното правителство, назначено от него, са обвинявани, че заемат проруски позиции и опитват да върнат енергийната зависимост на България от „Газпром“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)