„Да спрем тази трагедия“. Премиерите на Полша, Чехия и Словения се срещнаха със Зеленски в Киев

Министър-председателите на Полша, Чехия и Словения се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски в Киев във вторник вечерта. Това е първото посещение на чуждестранни лидери в обсадената украинска столица след като на 24 февруари Русия поведе война срещу нея.

Премиерите пристигнаха с влак, чийто маршрут беше запазен в тайна. Те разговаряха с украинския си колега Денис Шмихал и украинския президент Володимир Зеленски, който им представи подробно ситуацията. „Те [руснаците] обстрелват навсякъде. Не само Киев, но и западните райони“, каза Зеленски.

„Трябва да спрем тази трагедия, която се разиграва на изток, колкото е възможно по-бързо“, заявява полският премиер Матеуш Моравецки в публикация във „Фейсбук“, с която обяви пристигането си в Киев. Украйна има „недвусмислената подкрепа“ на Европейския съюз, добави той.

По-рано премиерът на Украйна Шмихал потвърди пристигането им в пост в „Туитър“, като приветства „смелостта на истинските приятели на Украйна“. Той коментира, че разговорите им ще се съсредоточат върху подкрепата за Украйна и „засилването на санкциите срещу руската агресия“.

Моравецки, чешкият премиер Фиала и словенският министър-председател Янез Янша са на посещение като представители на Европейския съюз, се казва в ранно изявление на полското правителство. Посещението се случва в третата седмица от войната, когато Русия обстрелва цели в цяла Украйна, включително Киев, който почти е обкръжен.

„В такива решаващи за света времена наш дълг е да бъдем на мястото, където се твори история“, заяви Моравецки в публикация във „Фейсбук“. „Защото тук не става въпрос за нас, а за бъдещето на нашите деца, които заслужават да живеят в свят, свободен от тирания“, написа той.

В изявлението на правителството се казва, че посещението е организирано „в съгласие“ с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Целта на посещението е да се потвърди недвусмислената подкрепа на целия Европейски съюз за суверенитета и независимостта на Украйна и да се представи широк пакет от мерки за подкрепа на украинската държава и общество“, се казва в изявлението.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)