ДБ: ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха закона за закриване на спецсъда

ДБ: ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха закона за закриване на спецсъда

Снимка: БГНЕС

Заседанието на правната комисия в Народното събрание, на което трябваше да се гласува на първо четене закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура, пропадна поради отсъствието на депутатите от ГЕРБ, ДПС и някои от БСП.

Председателят на комисията Андрей Николов не даде ход на заседанието, след като установи, че в залата присъстват само народните представители на „Демократична България“, ИТН и „Изправи се! Ние идваме“, с които не се събира необходимия кворум.

„Коалицията “Гешев” бламира реформата с процедурни хватки. Повтаря се ситуацията от миналото народно събрание – ГЕРБ, ДПС и БСП да бранят статуквото. БСП на думи се обявяваха за закриването на специализираните съд и прокуратура, но когато се стигна до дела, това не личи“, коментира зам-председателят на групата на “Демократична България” и член на правната комисия Надежда Йорданова.

На заседанието днес беше дошъл и главният прокурор Иван Гешев.

Проектът за промени в Закона за съдебната власт, освен закриването на специализираните съд и прокуратура, включва и въпроси като двустепенното гласуване във ВСС за кариерното развитие на съдиите, включително и при избора на на ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Той също така разглежда и ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство.

Предвижда се кандидатите за председатели на ВКС и ВАС да са действащи съдии като членове на пленумите на съответното съдилище най-малко 5 години преди провеждането на процедурата по избор, отбелязва БГНЕС.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)