ДБ не искали постове, Слави провалил преговорите

Най-важната задача на този парламент, колкото и да продължи да съществува, е актуализацията на бюджета. Това заяви Владислав Панев от „Демократична България“ в студиото на „Денят ON AIR“.

„Радев решава кога да разпусне парламента, така че от него зависи дали ще даде достатъчно време за актуализацията на бюджета, ако не се сформира редовно правителство“, добави депутатът.

Той очаква актуализацията да стане заложник на предизборна кампания и да се стигне до наддаване между различни парламентарни групи кой повече пари ще даде на пенсионерите, за бедни хора, на бизнеса.

„Актуализацията на бюджета може да предизвика финансова криза, без никой да я цели. Ако се остави на следващото Народно събрание да го актуализира, може и да няма време за това през ноември, и така през 2022 г. да се борави с бюджета за 2021 г.“, предупреди Владислав Панев.

Депутатът не вижда как би могло да се формира редовно правителство в 46-ото НС.

„И да подкрепим третия мандат, не виждам как ще излъчим правителство, след заявката на ИТН и ГЕРБ, че няма да го подкрепят. Те имат 128 депутата. И когато всички партии се обявяват в опозиция, кой ще е в управлението“, попита народният представител.

Според него обаче, когато няма правителство икономиката и доходите на хората не страдат. И даде като пример Белгия и Израел, които с години са били без правителство.

Панев отбеляза, че диалог между партиите има, но изказвания на Слави Трифонов обърквали преговорите.

„Диалог има, но когато Слави Трифонов говори от канапето, това втвърдява позициите на депутатите. Тогава трудно може да се направят нужните крачки за бъдещето на България. Ще трябва да сваляме стените с ИТН и други партии, а не да изграждаме нови. Всеки си има своята правда, но не може с 65 депутата да правиш сам промени. Когато липсва елементарна логика, трудно могат да се намерят решения, които да бъдат в интерес на България и да са с на логическа основа“, заяви депутатът пред Bulgaria ON AIR.

И беше категоричен, че от ДБ не са поставяли условие за постове в преговорите с ИТН, а несъгласието с предложените имена за министри били тълкувани като желание да сложат техен човек, който да оглави даденото министерство.

Ако има предсрочни избори наесен, Панев не прогнозира да се стигне до Виденова зима.

„Ако има тежка зима тя ще е заради вносни фактори, заради таксите за въглеродните емисии, заради САЩ. Проблемът е в политическата криза, чувствам се като хамстер, който върти колело и всичко е тотално безполезно“, подчерта Владислав Панев.

Според него страната няма да страда от избори през 3 месеца.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)