ДБ ще участва на изборите в Стара Загора

ДБ ще участва на изборите в Стара Загора – вчера Административният съд в Стара Загора отхвърли решението на Районната избирателна комисия да откаже регистрация на листата с кандидати за НС на Деморатична България, научи ЗАРАТА

Според взетото от магистратите решение РИК Стара Загора е допуснала нарушение на закона, като е отказала регистрация на ДБ заради разпечатан електронен подпис.

Според РИК, а след това и според ЦИК е трябвало човек да се разпише върху листа с внесените кандидати и да сложи надпис „Вярно с оригинала“ – нещо, което представителят на ДБ – Атанас Славов не е направил. Заради това, както и заради закъснялото представяне на файл с оригиналните електронни подписи, от РИК отказват регистрацията.

Според Административният съд обаче отказът на РИК Стара Загора е незаконосъобразен, а преписката е изпратена обратно в комисията за ново произнасяне по искането на ДБ да регистрират листата им, „при спазване на дадените задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона“.

„Решението на съда ясно установява приложимостта на европейския регламент, според който електронният подпис е равен на саморъчен подпис. В България най-после е ясно, че имате право да подписвате документи и да ги внасяте в администрацията с електронен подпис. Това е много важно за всеки гражданин“, коментира Христо Иватнов във Фейсбук профила си.

 


image0 (9K)