Декларация на лекарите с искане да се премахне лимитирането на болничните легла

Да се направят промени в Закона за лечебните заведения и в Националната здравна карта, с които да се премахне лимитирането на болничните легла. За това се настоява в декларация от Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружението на общинските болници в България

Тя бе изпратена до медиите. Лимитирането ограничава правата на лекуващите лекари, подчертават от сдруженията и посочват, че трябва да се анализира въздействието на редица нормативни актове.
Въведеното с Националната здравна карта лимитиране на броя на леглата, забраната за промяна и дори заместването им по специалности, което се следи от НЗОК, ни поставя непрекъснато в ситуации, в които сме принудени да връщаме болни, за които имаме капацитет да лекуваме, но нямаме право, добавят още от сдруженията.
В декларацията се призовава за промени в организацията и финансирането на спешната и неотложната медицинска помощ, които да позволят ефективното включване на лечебните заведения за извънболнична помощ в този процес, както и за създаване на процедури и организация за взаимодействие.
Медиците изказват най-искрени съболезнования на семейството и близките на починалото дете и се присъединяват към исканията за бързо и безпристрастно разследване на причините за трагичния инцидент.


image0 (9K)