Делегати зоват да не се приема оставката на Корнелия Нинова

Делегати призоваха да не се приема оставката на председателя на БСП Корнелия Нинова, за да не се хвърлят партията и държавата в хаос. Конгресът на БСП решава днес за оставката на Нинова, подадена след резултатите на парламентарните избори, и за насрочване на вътрешнопартиен избор на председател.

Емилия Жилиева, делегат от Лясковец, подкрепи настоящия председател на партията. „В тези трудни времена на икономическа, здравна и социална кризи на нас ни трябва лидер – боец, такъв, какъвто е другарката Нинова“, заяви Жилиева. Не е време за смяна на курса, каза тя и призова да не се хвърля партията в нов пряк избор, при условие, че Нинова е избрана преди малко повече от година с голямо мнозинство. Да не хвърляме партията и държавата в хаос, апелира Жилиева.

Още по темата

22 яну 2022 16:05

26

22 яну 2022 14:57

24

Весела Лечева я репликира, че се чувства предадена. Аз лично се чувствам предадена от тясното ръководство на председателя за това, че предаде интересите на партията, вкарвайки ни в личната си война с президента Радев, заяви Лечева. По думите й това е довело до загуба на изборите и до това БСП да има 43-ма депутати. Аз съм твърда опозиция на този курс на партията, заяви тя.
Ваня Пешева също коментира, че сега не е моментът за вътрешнопартийни избори и призова да не се приема оставката на Нинова.

Оставка, констатиране, пряк избор – за това призова депутатът от левицата Крум Зарков, който вече обяви, че ще се кандидатира за председател на БСП на пряк вътрешнопартиен избор. Имаме нужда от този разговор не само между нас, имаме нужда да отидем да видим всяка партийна организация, да говорим с хора, които страдат за това, че БСП е четвърта политическа сила и беше победена от ДПС, посочи той. Лявото има страхотен потенциал, а единствената структурирана сила, която може да го носи занапред е БСП, допълни Зарков.

Той коментира, че делегатите на конгреса са „облъчвани от сутринта с абсолютни нелепици“. По думите му провалът на изборите е представен като успех, защото са във властта. Друга нелепица – нямало проблем с кампанията на президента, защото го излъчихме през 2016 г., допълни той. Зарков призова делегатите да не проспиват този момент, защото въпросът пред БСП е екзистенциален.

Евродепутатът Петър Витанов коментира, че днешният ден е решителен и той може да постави началото на въпроса за бъдещето на БСП. Няма да можем да го решим, но можем да поставим началото и то минава през лидерския въпрос и през констатиране на оставката, допълни той. Според него след това могат да говорят за идейно обновление, за правата на трудещите се и за екология. Витанов коментира, че никога не е виждал по-минорен конгрес, но според него лявото не е в упадък. (БТА)
 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)