„Делта“ вариантът и липсата на ваксинации са причината за скока на случаите по света

Бързото разпространение на „Делта“ варианта и забавеният ваксинационен темп са причината за рязкото повишаване на новозаразените с COVID-19 в държавите по света. Такова мнение изразиха представители на здравните власти в САЩ, Великобритания, Испания, Индонезия и Колумбия, където се отчитат по повече от 30 хил. нови случая на ден.

По данни на представители на здравните системи в страните най-много случаи се наблюдават там, където броят на ваксинираните е най-нисък.

По данни на университета Джон Хопкинс за по-малко от месец между 23 юни и 11 юли, броят на случаите за ден в САЩ се е удвоил – от 11 300 до 23 600. Влияние не оказва и по-топлият климат като един от най-засегнатите райони е този на Лос Анджелис, където броят на случаите дневно достигна над 10 000 в пети пореден ден.

В Индонезия бяха достигнати рекордни стойности на новозаразени за ден с близо 50 хил. случая, голямата част от които са свързани с „Делта“ варианта.

От седмици здравните експерти в редица държави предупреждават за потенциалните проблеми, които т.нар. индийски вариант може да причини. До тук препоръките както на Световната здравна организация, така и на здравните министерства и центровете по инфекциозни заболявания са да бъде повишена максимално скоростта на поставянето на ваксини.

В същото време през юни България отчете спад с 25% на желаещите да си поставят една от одобрените ваксини.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)