Делян Добрев : За АЕЦ „Белене“ са необходими € 10 милиарда

Според него документацията за централата е готова, а проектът е в напреднала фаза

[ad id=“225664″]

„През 2012 година имаше две причини да се спре строежа на АЕЦ „Белене“. Първата е, че средствата възлизаха на 10 млрд. и държавата нямаше тези пари. Тази причина е в сила и сега. Втората беше липсата на стратегически инвеститор. През 2012 година китайците не бяха заявили своя интерес.“ Това каза пред бТВ депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев.

[ad id=“263680″]

Според него ще е добре Народното събрание да даде ясни указания и точни параметри на правителството, при които да се преговаря за строежа на АЕЦ „Белене“.

„Ние трябва да кажем ясно, че може да се даде мандат на правителството, но при условия, че държавата няма да дава пари, че държавата няма да дава гаранция, че държавата няма да се задължава да купува тока, че инвеститорът се задължава да изгради централата и да продава тока на свободния пазар. Без тези условия си мисля, че този проект няма да е изгоден за България. Тези условия многокранотно са поставяни пред китайската страна и те са запознати с тях“, посочи Добрев.

[ad id=“236993″]

По думите му разговорите все още продължават. „Инвеститорът може да изкупи оборудването, което държавата вече е закупила. То възлиза на 3 млрд. евро Може и държавата да участва с тези 3 милиарда като апортна вноска и да бъде акционер. Държавата не трябва да инвестира и да гарантира по никакъв начин този проект. Готов съм да повторя това 1000 пъти“, категоричен беше шефът на парламентарната енергийна комисия.

[ad id=“236999″]

„Има процес на преговори с американските централи. В тях участва и ЕК. Те продължават вече повече от година и половина. Такъв тип договори са единствените в ЕС. Ние не можем да либерализираме пазара на електроенергия с такъв тип договори. Оптимист съм, че до края на годината ще бъдат развалени тези договори. Не може да се отговори с да или не дали ще падне цената на тока, след като се развалят тези договори. За свободния пазар е почти сигурно, че цената ще намалее, но за битовите потребители решението се взима от КЕВР. Няма еднозначен отговор на този въпрос“, разкри още  Добрев.


image0 (9K)