Демерджиев: Кабинетът „Петков“ финансирал мъртви души с помощите за украинци

Демерджиев: Кабинетът "Петков" финансирал мъртви души с помощите за украинци
Демерджиев: Кабинетът "Петков" финансирал мъртви души с помощите за украинци

Снимка БГНЕС

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви в парламентарните кулоари, че е подал сигнал за потенциални злоупотреби за помощите за Украйна. Той го оповести малко след като участва в парламентарния контрол.

„Ръководител съм на националния оперативен щаб. Мисля, че регулирахме добре тази дейност. Направи ми впечатление, че за един период от редовния кабинет са похарчени 150 млн. лв., докато за същия служебното правителство е похарчило 43 млн. лв. Това предизвика проверка от националния щаб и от министерството на туризма. За съжаление бяха установени множество пропуски и нарушения, включително и на изисквания за нормативни актове, касаещи опасност да се върнат европейски средства“, обяви Демерджиев. Периодът, който се сравнява, са 5 месеца.

Той обяви, че над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакт на 45 дружества. „Това е странно, поражда много въпроси. Наред с това над 53 млн. са изплатени по протоколи, които не е ясно кого подпомагат“, каза министърът.

В началото на дейността през февруари 2022 г. е имало вицепремиер от редовния кабинет, който е отговарял за въпроса, така както сега той е отговорност на Демерджиев. Разплащанията обаче са се извършвали от министерството на туризма. Аз мисля, че най-вероятно са финансирани т. нар. „мъртви души“, предположи министърът.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)