“Демократична България” поиска оставката на новия министър на икономиката заради 500 млн. от ББР за ДПС

Христо Иванов пред министерството на икономиката. Зад гърба му се вижда надписът Министерство на Пеевски“ и „Ministry of 6I6Inomy“

“Демократична България” (ДБ) поиска оставката на новия министър на икономиката Лъчезар Борисов. Това се случи след акция на съпредседателя на движението Христо Иванов и активиста Иво Мирчев пред икономическото ведомство, а причината са 500 млн. лева, отпуснати от Българската банка за развитие (ББР), на фирми, свързани с ДПС.

В 14-минутно видео, заснето в понеделник, членовете на ДБ припомнят за медийни разследвания, свързани със серия от кредити, които ББР отпуска до фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, почетния председател на движението Ахмед Доган, както и неговия бизнес партньор Румен Гайтански.

https://www.facebook.com/hristaky/videos/10221802252498358/?t=25

 

“Понеже Борисов изпитва известно неудобство да разкрие пълната си щедрост към Пеевски от наше име – всички подаръци, които му прави от наше име с и без повод – днес ние решихме да осветим истината за техните чувства, за това как Борисов му прави подаръци с наши пари и да ви разкажем за това министерство и за контролираната от него Българска банка за развитие (ББР)”, каза Иванов.

“Фирмите на Пеевски и на Вълка са получавали три четири пъти по-ниски лихви и по-изгодни условия отколкото нормалните кредитополучатели на банката, които са също фирми”, каза Иво Мирчев.

Активистите изброиха кредити на стойност 250 млн. лева за свързаните с Пеевски “Техномаркет” и “Булгартабак”, 150 млн. лева, свързани с фирми на Гайтански, както и 125 млн. лева за фирма, свързана с Георги Гергов.

Лъчезар Борисов е бивш председател на надзорния съвет на ББР във времето, когато банката е отпускала тези кредити, включително и кредитът от 75 млн. лв., одобрен за дружество със скромни приходи, притежавано от известна колекторска фирма. Последното доведе до уволнението на главния изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев.

Лъчезар Борисов бе назначен на поста министър на икономиката на мястото на Емил Караниколов, който заедно с Владислав Горанов и Младен Маринов бе отстранен от кабинета в опит на ГЕРБ да се разграничи от ДПС.

Според Христо Иванов отпуснатите кредити са на стойност около 500 млн. лева, което се равнява на 1/3 от кредитното портфолио на ББР.

По думи на Иво Мирчев след като правителството увеличи капитала на банката за развитие с близо 700 млн., които да бъдат отпуснати на бизнесите за преодоляване на последствията от COVID-19, едва 9 млн. или под 2% са достигнали до реални фирми.

Акцията на активистите на ДБ идва в деня, в който Делян Пеевски навършва 40 години. Иванов и Мирчев залепиха на входа на министерството на икономиката надпис, гласящ „Министерство на Пеевски“ и „Ministry of 6I6Inomy“.

От извънпарламентарната партия съобщиха още, че настояват за прозрачност на отчетите на ББР, които да бъдат оповестявани публично пред Народното събрание. Христо Иванов каза още, че предстои да бъде изпратено писмо до председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард, в което ще се настоява тя да включи ББР сред банките, които се наблюдават директно.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)