ИЗБРАНИ

Деница Сачева: Искат ми оставката, защото спазвам закона

„Законът за личната помощ няма да бъде отменян. Никой не е правил подобен анонс, но до 30 юни трябва да внеса в Народното събрание анализ по текстовете на закона и предложения за усъвършенстването им. В момента ми се иска оставката за това, че спазвам закона, който закон е предложен от същите тези дами, които са на площада.“

Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод исканата ѝ оставка от страна на майките на деца с увреждания, които протестират пред Министерски съвет.

„И Законът за личната помощ, и Законът за социалните услуги са приети с мнозинство и с аплодисменти. Какво се случи няколко месеца след това, че да има такива тежки раздори в обществото, можем само да гадаем“, заяви Сачева.

„Законът за личната помощ има нужда от усъвършенстване, защото създава неравенства между различните групи, а и има отрицателна финансова оценка. Всичките искания на протестиращите възлизат на около 900 млн. лева, които в момента няма как да бъдат намерени. Това обаче не означава, че хората, които имат нужда няма да получат личен асистент. Говорим за усъвършенстване на закона и за по-справедливо разпределение на ограничения финансов ресурс. В момента се правят разчети. В рамките на тази година разполагаме с 93 млн. лева – само за хора с увреждания. Законът за личната помощ осигурява единствено и само средства, а услуги за деца с увреждания и всички други, които имат нужда от тях, са регламентирани в Закона за социалните услуги, с който се предоставя услугит, като например дневни центрове“, посочи социалният министър.

Сачева увери, че няколко пъти се е срещала с протестиращите. „Лидерките им са членове на работните групи, те участват в писането на законодателството. Защо участват в писането на закони, след което протестират срещу тези закони, е загадка за мен. Исканията на този протест са изцяло политически“, бе категорична Деница Сачева.

Тя коментира и недоволството на протестиращите от назначаването на Адриана Стоименова за зам.-социален министър и искането за оставката ѝ. „Аз я предложих. Тя има достатъчно голям опит по отношение на писането на законодателство. Предлагам да ѝ бъде даден шанс да покаже какво може да работи. Ако не се справи, мисля, че тя сама ще подаде оставка“, подчерта Сачева.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота

Най-големият показател за успех е добросъвестността...

3 часа ago

Проф. Танев: От 6 млн. българи 3-4 млн. мислят трезво

По думите му доверието в политиката и демокрацията е като падащ асансьор...

3 часа ago

Всеки втори у нас търси по-добра работа, ходене до oфиcа пpeдпoчитaт eдвa 12%

Здравно осигуряване, допълнителен отпуск и oбyчeниe са желаните пpидoбивĸи...

4 часа ago

В колело от стрес: Какво е Burn On?

Как се живее в емоционално прегаряне...

4 часа ago

Защо закъснява „украинската помощ“ за земеделците?

Обяснява Пламен Абровски от ПП...

4 часа ago
image0 (9K)