Депутатите нищят защо „Газпром“ ни спря доставките и откъде идват нови

Мнозинството одобри искането на опозицията в НС да бъде създадена временна комисия, която да провери обстоятелствата довели до спиране на природния газ от „Газпром експорт“ и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“ ЕАД, както и да установи всички факти и обстоятелства относно действията и намеренията на Министерски съвет по отношение на доставките на природен газ.

Инициатори на създаването на комисията бяха ГЕРБ и „Възраждане“.

Делян Добрев от ГЕРБ посочи, че опозицията иска да разбере защо България продължава да получава руски газ, но плаща за него по-скъпо с 30%.

Ивайло Мирчев от ДБ настоя, че цената на суровината през лятото ще е по-ниска след новината, че премиерът Кирил Петков е договорил доставки на втечнен газ от САЩ

„В ситуация на война е най-нормално при този форсмажор да се търсят контакти на високо ниво, когато говорите за това с кого се е срещал премиера“, коментира той.

Тошко Йорданов от ИТН обяви, че това ще е безсмислена комисия, защото въпросите които поставят от опозицията, получиха отговор от министъра на енергетиката през миналата седмица. Въпреки това от ИТН подкрепиха създаването на комисията.

Рамадан Аталай настоя, че България трябва да си защити националния интерес и да поиска дерогация, когато се взимаше решението на ембаргото от страна на ЕС. Според него обаче няма как Петков да е договорил газ от САЩ на цена по-ниска от доставките на руския газ.

„Как си мислите, че втечненият газ ще е по-евтин от тръбния, защото има 20% отгоре при регазификация“, риторично попита той. „Трябва да направите така, че газът да позволи на производителите да произведат конкурентоспособна на европейската продукция. Сега в производството на една баничка не се знае колко е компонентата на газа“, обърна се той към мнозинството.

Според Аталай България може да получава газ от други места освен Русия, но е нужно време за това.

Александър Ненков от ГЕРБ коментира, че не вярва, че правителството защитава българския национален интерес.

„Когато започна войната в Украйна премиерът и министрите казаха, че България е готова да посрещне спиране на доставките и че това няма да се отрази на българските потребители. Искаме да видим каква е кореспонденцията между „Булгаргаз“ и „Газпром“, защото сега излиза, че компанията „Булгаргаз“ като обществен доставчик не е била готова, а частни компании са били готови, още повече, ако беше готова нашата държава, газохранилището „Чирен“ нямаше да е пълно на 18%“, каза той.

Драгомир Стойнев от БСП припомни, че през годините подобни анкетни комисии не са имали голям ефективност.

„Комисията ще е по-скоро чисто технически да разберем какво се е случило. Но тук вината се хвърля изцяло върху правителство, но на всичко е ясно, че когато има санкции, ще има и контрасанкции. В ЕС целта е да не се плаща в рубли, ако това е европейската политика, то тогава ние нямаме друг начин. Все още чакаме азерския газ, нямаме връзка с Гърция. Обвинява се премиера какво прави в САЩ, но ако си мислите, че газът стои и чака някъде купувач, това не е така, ако премиерът търси втечнен газ от САЩ, аз не виждам нищо лошо в това, но съм съгласен с опозицията, че министрите трябва да са по-умерени в приказките си“, каза социалистът.

„Много добре звучи ЕС да купува газ заедно, но към момента това не е осъществимо и заради това всяка една страна се справя поотделно за решаване на проблема в краткосрочен план“, призна Стойнев.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)