Депутатите отменят Великденската си ваканция?

„Ще внесем проект Великденската ваканция на депутатите да бъде отменена.“ Това каза председателят на 45-ото Народно събрание Ива Рупчева пред журналисти в парламента, научи ЗАРАТА от Агенция „Фокус“.

„Смятаме, че парламентът трябва да заседава. Става дума за два дена след празниците официалните и няма нужда парламентът да бъде в почивка. Още повече предвид и този дълъг период, в който Народното събрание не заседава. Обсъдихме създаването на първите комисии. Това, което категорично смятаме, че трябва да има Комисия по правни въпроси, Комисия по бюджет и финанси и може би Здравна комисия, тъй като това го налага. Налагат се изслушвания, налагат се задаване на въпроси и получаване на съответните отговори“, заяви още Рупчева.

Тя отговори и на въпрос дали има консенсус за промени в Изборния кодекс сред парламентарните групи. „Това все още поне аз не съм го коментирала. Ние днес имаме намерение да внесем законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Надявам се да съберем подкрепа по много от пунктовете в законопроекта. Те касаят райони чужбина, пощенското гласуване, отварянето на гласуването на българите в чужбина“, каза още Рупчева.

„Разпоредих пълна пълна публичност и прозрачност в работата на Народното събрание и журналистите ще имат пълен достъп“, заяви председателят на 45-ото НС.

„Нещата потръгнаха. Смятам, че даже по-добре ще стават. Напрежението ще пада все повече и повече. Съжалявам за притеснението ми, за обръкването ми, но съм нова от тази страна на процеса. Знаете, когато сте експерт, нещата са много по-различни. Сега, когато сте от другата страна, напрежението наистина е много високо. Надявам се с ваша помощ нещата да станат по-добре. Разчитам на всички вас“, каза Рупчева. Тя заяви, че след малко ще разпореди писмено пълния достъп на журналистите и да се сложат дезинфектанти.

„Ако трябва да съм честна, не разбирам това ваше ограничение, което беше направено. В другата сграда, в която заседаваше парламентът, няма един дезинфектант сложен никъде. Самата администрация не е предпазена от COVID-19. Не разбирам от какво се пазиха от вас и защо беше това ограничение, което беше наложено и тази изолация. Ако погледнете тази сграда, няма да видите дезинфектанти. В тоалетната не видях никъде дезинфектанти“, посочи още Рупчева.

Ще се свържем с премиера Бойко Борисов за присъствието му утре на заседанието на Народното събрание, каза още председателят на 45-ото Народно събрание Ива Рупчева пред журналисти.

Председателят на Народното събрание коментира, че утрешните точки предвиждат проекта на решение за ревизия, изслушване на премиера Бойко Борисов и създаване на постоянни комисии в Народното събрание.

„Не съм се свързала, даже не съм разговаряла с колегите, за да разбера какви проекти на решения са внесени от г-жа Манолова. Разбрах, че тя е внесла проект на решение за изслушване. Ще се свържем с премиера за присъствието му утре на заседанието. Разбрахме се заседанието да го свикаме от 10.00 ч. и преди това отново да се съберем, за да обсъдим състава на комисиите“, изтъкна Рупчева.

 


image0 (9K)