Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха закриването на специализирания съд и прокуратура

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не участваха в заседанието на правната комисия и така провалиха гласуването на законопроекта, в който се предвижда премахване на специализирания съд и прокуратура. От БСП присъства само Тодор Байчев.

Причината е, че според правилника на парламента, за да се проведе заседание на комисия е необходим кворум. За участие в комисията в парламента беше и главният прокурор Иван Гешев.

Не е ясно кога ще е следващото заседание, в което могат да бъдат гласувани на първо четене тези промени.

Опит за премахване на специализираните съдилища имаше и в предишния парламент. В края на април депутатите от правната комисия приеха на първо четене премахване на специализираните съдилища и прокуратури, както и структурна промяна във Висшия съдебен съвет (ВСС). Предложенията и тогава бяха на „Демократична България“.

Текстовете бяха одобрени от вносителите си и представителите на „Има такъв народ“, БСП и „Изправи се! Мутри, вън!“, докато депутатите от ГЕРБ се въздържаха, а тези от ДПС гласуваха „против“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)