ИЗБРАНИ

Депутатите решиха: Хората под карантина ще гласуват в подвижни секции

Поставените под домашна карантина и заразените с COVID-19 пациенти, настанени в болница, ще могат да упражнят правото си глас с подвижна избирателна урна или разкрита специална избирателна секция. Това гласуваха депутатите на първо четене чрез промени в Закона за мерките по време на извънредното положение. Предложението на ГЕРБ получи подкрепата на 128 депутати в пленарната зала, 45 гласуваха „против“, а девет се въздържаха, съобщава бТВ. Целта е да се гарантира правото на глас на всички гласоподаватели на парламентарните избори на 4 април.

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да изработи и приеме правила за организацията на гласуване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден.

Опозицията обвини управляващите, че отново „прехвърлят топката“ на ЦИК, давайки за пример и организацията на машинния вот. Подкрепата за промените дойде от ДПС. Според Хамид Хамид мерки са необходими и тяхното място е именно в закона за извънредното положение. Депутатът обаче подчерта, че е необходим и „дух на диалог“ за евентуално прецизиране на текстовете.

От ГЕРБ пък дадоха за пример Португалия, която е съпоставима с нашата страна по територия и население. Там, на последните избори, карантинираните граждани също са гласували с подвижна избирателна урна, но разликата е във възможността за предварителното упражняване на правото на вот.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Ливърпул отказа Тотнъм за Топ 4 с бой на „Анфийлд“

"Мърсисайдци" спечелиха с 4:2...

6 часа ago

Бързи и лесни прически, готови за под 5 минути

Какво да си направите, когато бързате...

6 часа ago

Холивудски актьор ще става бос на Илия Груев в Лийдс

Уил Феръл е закупил голям дял в "спящия гигант"...

7 часа ago

Най-добрите любовни комбинации за зодия Телец

Вижте кои са, ако сте представител на тази зодия...

9 часа ago

Историите ON AIR: За спасителното чудо на Воскресението!

Възкресението на Исус е историческият факт, който поставя основата на християнството...

9 часа ago
image0 (9K)