Депутат от ГЕРБ е съсобственик във фирмата с обърнатия автобус

Депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по транспорт Ивайло Константинов е собственик на 24.5% от транспортната фирма „Юнион-Ивкони“, чийто автобус се обърна на автомагистрала „Тракия“ тази нощ в района на Стралджа.
При инцидента пострадаха 17 пътници. Районният прокурор на Ямбол Мина Грънчарова каза пред „Капитал“, че ДАИ са констатирали, че автобусът е бил със стара тахографска шайба на името на друго лице и не може да се установи маршрутът и дали са били спазвани изискванията за почивка. Това е сериозно нарушение на правилата за превоз.

[ad id=“255238″]
Ивайло Константинов, който е първи мандат народен представител от ГЕРБ, е бил управител на „Юнион Ивкони“ до пролетта на тази година. След това излиза от управлението, но остава съсобственик. Пред „Капитал“ той коментира: „Аз имам миноритарен дял. Това, че съм собственик, не попречи преди месец да има комплексна проверка на фирмата. Не виждам конфликт на интереси, законът позволява. Кой да е в комисията по транспорт, ако не хора, които разбират от транспорт?“
На въпрос как е възможно месец след такава проверка в автобуса да са открити такива сериозни нередности, Константинов прехвърли отговора към управителя. „Питайте управителя на фирмата и хората, които се занимават с оперативната дейност.“
Сутринта пред bTV актуалният управител на „Юнион-Ивкони“ Георги Атанасов разви версията, че кола е засякла автобуса и това е причинило катастрофата. Той обясни, че служителят е от година и половина във фирмата, а автобусът е на 12 години, като е минал технически преглед преди 10 дни.
Във вторник сутринта пред bTV обаче пътници, пътували в автобуса, дадоха друга версия. Според тях автобусът внезапно тръгнал към канавката без видима причина, а други казват, че по време на пътуването отпред се е чувало тракане. Жена твърди, че същият шофьор по-рано през деня е карал в обратната посока – нещо, което при единствен водач не е допустимо. Според разписанието на сайта на „Юнион-Ивкони“ рейсът тръгва в 6:10 от морето и стига в 13:10 в София, а обратният рейс е в 17 ч. Катастрофата е станала малко след 22 ч.

[ad id=“225664″]

Контролът на автобусните превози се осъществява от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (бившето ДАИ), която е под шапката на министъра на транспорта Ивайло Московски. Дейността на Московски се контролира именно от комисията, на която Константинов е член. Между другото в това му качество и по-малко от 24 часа след инцидента с автобуса на фирмата му Ивайло Константинов организира среща с автобусни превозвачи, на която да бъдат обсъдени „актуални проблеми в Закона за автобусните превозвачи“.
През годините името на автобусния превозвач понякога се свързваше с това на депутата от ДПС Рамадан Аталай заради участието на сина му Ревин Рамадан Аталай в свързаната с „Юнион Ивкони“ „Ивкони“ ООД, занимаваща се с търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали.

капитал.бг


image0 (9K)