„Дер Щандарт“: Върбакова прикрива сделка на олигарсите в България. Никой не вярва, че тя купува ЧЕЗ

Това са хората, които реално контролират икономиката и политиката в страната, пише авторитетното австрийско издание

[ad id=“225664″]

В България театралното винаги е било силно. Това пише балканският кореспондент на австрийския вестник „Дер Щандард“ Маркус Бернат в репортаж за сделката, при която пазарджишката бизнес дама Гинка Върбакова от Пазарджик купува активите на ЧЕЗ в България.

Според Бернат Върбакова просто прикрива сделка на олигарсите в България, хората, които реално контролират икономиката и политиката в страната. Авторът пише, че официално семейната фирма на Върбакова купува ЧЕЗ, но никой в България не вярва на това.

Цитиран е анонимен австрийски бизнесмен, който казва: „Човек си мисли, че е свършило, и после отново се случва нещо. Нищо не сте разбрали.“

[ad id=“237001″]

„Цената на електроенергията е политическа тема в страна, където мнозинството от хората са станали по-бедни от членството в Европейския съюз насетне – 23 на сто от българите според последното проучване за 2016 г. живеят под линията на бедността, а през 2008 г. са били 21%. „От икономическия растеж голяма част от българите не получават нищо“, а „по-голямата част от над 2 млн. пенсионери в страната преживяват само благодарение на зеленчуковите си градини и с помощта на децата си“, пише още Бернат.

[ad id=“238430″]

Според него оттеглянето на ЧЕЗ от България е лош сигнал, а бивш директор на българското поделение на чешката компания казва, че очевидно нещо в страната не е наред. Цитиран е бившият министър на правосъдието Христо Иванов, който казва, че „премиерът Борисов е доразвил властовия модел от времето на Живков в бюрократичен елит, който знае как да обслужва властовия апарат и който имитира придържането към законите, но следва собствена логика“.


image0 (9K)