Десетки арестувани в Москва за участие в политически форум на опозицията

Руската полиция прекъсна днес форум в Москва, в който участваха няколко опозиционни формации и арестува всичките му участници, сред които няколко руски политически дейци. Това съобщи организаторът на събитието формацията „Обединени демократи“, цитирана от Франс прес.

„Ето как са задържани всички участници във Форума на независимите депутати“, заяви организацията в Телеграм, публикувайки видеозапис на отвеждането на опозиционери в полицейски микробуси. Според руски медии около 150 души от цяла Русия са присъствали на форума.

Полицията задържа участниците в форума „Обединени демократи“ в Москва, включително общинският депутат Иля Яшин и общественика Владимир Кара-Мурза. За това съобщи пред ТАСС адвокатът Вадим Прохоров.

„Беше напълно незаконно, без никакво обяснение за причините за задържането на участниците във форума, сред които и двама от моите клиенти – Яшин и Кара-Мурза“, каза адвокатът.

Иля Яшин е председател на Съвета на депутатите от общинския район Красноселски на Москва, като ръководи едноименната община от 7 октомври 2017 г.

Адвокатът добави, че по-голямата част от задържаните са били прибрани в полицейски автомобили и отведени в полицейски участъци. Кара-Мурза е отделен от останалите задържани и откаран в неизвестна посока. „Страхувам се, че Кара-Мурза е бил отделен от останалите задържани и местонахождението му е неизвестно“, каза Прохоров.

Прохоров подчерта, че форумът се провежда съвсем законно, а мнозинството от гостите му са общински депутати.

Сред задържаните са още бившия кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман, съветникът от Санкт Петербург Максим Резник и общинският депутат на район Тимирязевски (един от 125-те района на Москва – в Северния административен окръг – б.р.) Юлия Галямина. Нейният прессекретар Николай Касян каза, че „се провежда среща на независимите общински депутати, която започва в хотел в близост до метростанция Електрозаводская“. Точно преди началото на събитието обаче полицията задържа Галямина и редица политици и общински депутати.

Общо бяха задържани поне няколко десетки души, каза той.

ТАСС цитира източник от правоприлагащите органи, според когото полицейските служители смятат задържаните в Москва общински съветници и общественици за замесени в дейностите на международна организация, чиято дейност е призната за нежелана в Русия.

„Полицейските служители получиха информация, че в един от хотелите в близост до метростанция“ Електрозаводская „има среща на членове на международна неправителствена организация, чиято дейност е призната в Руската федерация за нежелана. В тази връзка участниците в това събитие са задържани и работата на форума спряна. Сега задържаните ще бъдат отведени в териториалните полицейски звена за съставяне на протоколи за административно нарушение“, каза източникът.

dnes.dir.bg

 


image0 (9K)