Десетки хиляди българи може да бъдат депортирани от САЩ

Десетки хиляди българи може да бъдат депортирани от САЩ. До това може да се стигне заради нови директиви на администрацията на Доналд Тръмп за имиграционните закони.

Два нови меморандума на министерството на националната сигурност от вчера превръщат предизборните обещания на Доналд Тръмп в реалност. Директивите дават широки правомощия на имиграционните служители и сега буквално всеки, който е без статут, може да е обект на депортация. В рязък контраст с дългогодишната имиграционна политика на няколко президенти, Доналд Тръмп нареди на своята администрация да прилага стриктно имиграционните закони. Така всеки, който няма легален статут, вече е мишена за депортация, независимо дали е извършил тежко престъпление или не. „Всеки, който е тук нелегално, е обект на депортация по всяко време”, заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър, цитиран от Нова тв.

Много правозащитници обаче виждат нещата по друг начин. По времето на Обама с приоритет за депортации бяха 3 групи хора – осъдените за сериозни престъпления, тези, които са заплаха за националната сигурност, и тези, които са отскро в САЩ. Според новите правила на Тръмп обаче всеки, който е обвинен, а не осъден за престъпление, дори шофиране в нетрезво състояние, може да бъде депортиран. А според указанията имиграционните служители имат големи правомощия да решават кой да бъде депортиран. Новите мерки будят страх и паника сред българските емигранти. „Телефоните не спират да звънят, звънят и такива, които вече са в процедура – не са абсолютно нелегални, но се притесняват от новите настроения, които ще настъпят вследствие на промените“, съобщават от българското посолство. Притеснени са и тези, доведени в САЩ като деца и които досега бяха защитени от програма на Обама.

Източник: Actualno.com


image0 (9K)