Десетки хиляди в цяла Германия протестират срещу COVID-19 политиката на правителството

вторник, 11 януари 2022, 13:00 ч.

Хиляди протестиращи излязоха отново по улиците вчера вечерта, за да демонстрират срещу политиката на германското правителство срещу коронавируса, информира ДПА.

Протести срещу социалните ограничения и правилата за ваксиниране се провеждат редовно в понеделник през последните няколко седмици. Германия затегна позицията си спрямо неваксинираните, затваряйки ресторанти, несъществени фирми и предприятия и други места за тях.

Полицията съобщи, че около 15 000 души са протестирали на 20 места в североизточната провинция Мекленбург-Предна Померания, а над 17 000 души са излезли по улиците в Тюрингия.

В баварския град Нюрнберг беше една от най-големите демонстрации с почти 3 900 души.

В градове като Любек и Кьолн е имало над 1000 участници, докато в Гумерсбах, на около 50 километра източно от Кьолн, около 1 800 души протестираха срещу задължителната ваксинация.

В Потсдам, близо до Берлин, полицията предварително забрани събирането на критици на политиката за коронавируса, но стотици хора демонстрираха в центъра на града вчера вечерта.

Демонстрации имаше и на няколко места в Берлин и в западните градове Кобленц и Майнц.

Полицаите са използвали лютив спрей и палки

Във Фулда в западната провинция Хесен, според полицията, до 1000 души са били по улиците без предупреждение, а също и във Ванген в баварската област Алгой са се събрали около 1000 души, докато е имало стотици протестиращи в Балинген между Фрайбург и Щутгарт в югозападната провинция Баден-Вюртемберг.

В източната провинция Саксония демонстрации срещу политиката за коронавируса се проведоха в Дрезден, Цвикау, Гьорлиц, Кемниц и Фрайберг, наред с други места.

Във Фрайберг, по първоначални оценки, са се събрали около 700 души, които многократно са избягвали полицията според говорител на полицията. Полицията подчерта, че имало забележимо увеличение на потенциала за насилие.

Съобщава се за няколко инцидента с насилие.

В Бауцен в Саксония най-малко трима полицаи са били ранени, след като са били замеряни с павета и бутилки. Около 500 души преминаха през града, от които около 150-200 души са били сметнати за хулигани или хора от радикалната десница.

В град Швайнфурт в Бавария 51-годишна жена е ухапала полицай в крака.

Тук-там са се образували контрапротести, например в източния град Лайпциг, където около 300 души се събраха на площада, който обикновено се използва от противниците на мерките за борба с коронавируса.

Източник: http://www.bnews.bg/


image0 (9K)