Десет години по-късно: Магнитски вече е символ на борбата срещу нарушителите на човешки права

Сергей Магнитски умира в следствения изолатор „Бутирка“ на 16 ноември 2009 г.

Късно вечерта на 16 ноември 2009 г. в следствения изолатор в Москва умира 37-годишният Сергей. Според документите по делото му, арестантът, който същия ден е преместен от друг затвор, има остър панкреатит. Свидетелски показания сочат, че по-рано през деня той изпада в психическа криза. Служители на затвора му слагат белезници, за да не буйства. Полицейски инспектор се опитва да го усмири с гумена палка. Пред семейството на затворника като причина за смъртта е посочена сърдечна недостатъчност и токсичен шок. Фамилното име на Сергей е Магнитски. Тогава още никой не подозира, че целият свят ще научи това име.

Десет години по-късно името на Сергей Магнитски се свързва с едноименните закони за санкциониране на нарушители на човешките права в няколко държави по света. В съзнанието на много хора той се нарежда до известни критици на управлението на Владимир Путин в Русия, като журналистката Анна Политковская и опозиционера Борис Немцов.

I Кой е Магнитски?

Сергей Магнитски обаче не е политически активист, нито опозиционер. Той е най-обикновен руски гражданин и това, което го прави символ на борбата с липсата на върховенство на закона и незачитането на човешките права от Кремъл, са обстоятелствата около смъртта му преди точно десет години.

Магнитски работи като адвокат в сферата на данъчното право. В едно от делата си той попада на данъчна измама, извършена със съдействието на руски държавни служители чрез фирми, „откраднати“ от един от неговите клиенти – това е финансистът Уилям Браудър. Когато Браудър и Магнитски подават сигнал до властите, адвокатът е арестуван и прекарва година в руски затвори. На 16 ноември 2009 г. той губи живота си между стените на затворническа килия. Според Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, той е бил измъчван и оставен да умре без да получи лекарска помощ.

I Случаят „Хермитидж“

Случаят, който преобръща живота на специалиста по данъчно право Сергей Магнитски, е този, който го среща с финансиста Уилям Браудър – най-големият чуждестранен инвеститор в Русия до 2005 г. Тогава фондът му „Хермитидж кепитъл“ е определен като „заплаха за националната сигурност“, офисът на компанията е обискиран и са иззети документи и печати. Именно тогава Браудър се свързва с адвоката.

По това време Сергей Магнитски е на 36 години, има успешна кариера и щастливо семейство със съпругата си Наталия и двете си деца.

Месеци по-късно три от фирмите на „Хермитидж кепитъл“ са обвинени в укриване на данъци. По-късно Магнитски открива, че документите, конфискувани от офиса, са използвани, за да бъдат прехвърлени руските компании на Браудър на името на престъпник, обвинен в убийство. Новият „собственик“ изтегля обратно вече платени данъци на стойност 230 милиона долара. Адвокатът подава сигнал за измамата. Руските власти обаче повдигат обвинение срещу самия него и клиента му. Магнитски е арестуван на 24 ноември 2008 г. Година по-късно той вече ще е загубил живота си.

I Въпросите около смъртта

Фактите за преживяното от Магнитски в затвора е трудно да бъдат възстановени. ЕСПЧ се позовава в своите мотиви на официални документи и свидетелски показания, дадени пред национални съдилища в Русия. От тях става ясно, че задържането на Магнитски под стража е продължено няколко пъти с мотива, че обвиняемият може да се укрие или да напусне страната. Местен е поне 20 пъти от затвор в затвор.

От май 2009 г. до смъртта си той боледува. Месеци след първите му оплаквания, той е диагностициран с остър панкреатит. В продължение на шест седмици той остава без никакви лекарства. По-късно е планирана операция, която така и не е извършена, защото на 16 ноември 2009 г. той е преместен в следствения изолатор в Москва. Вечерта на същия ден Магнитски умира.

Разследване след смъртта на адвоката се води, но единственият обвиняем – затворнически лекар – е оправдан. Осъдени няма. За вдовицата и майката на адвоката остава битката за справедливост извън границите на Русия. Майка му подава жалба в съда в Страсбург, а съпругата му Наталия поддържава жалбата, подадена от самия Сергей няколко месеца преди да умре.

Едва десет години по-късно, на 27 август 2019 г., ЕСПЧ излиза с решение по делото, в което се посочва, че на Магнитски не е била оказана адекватна медицинска помощ и това е довело до смъртта му, като така е нарушено правото му на живот. Съдът признава, че адвокатът е държан при нечовешки условия в затвора и е бил измъчван преди да умре. Адекватно разследване на обстоятелствата около смъртта му не е проведено, се казва още в решението на ЕСПЧ.

I Законите „Магнитски“

Клиентът на Сергей Магнитски Уилям Браудър води своя битка за справедливост. Той успява да убеди Конгреда на САЩ да приеме закон на името на адвоката му и негов близък приятел. Законът „Магнитски“ позволява налагане на запор на имуществото на нарушители на човешките права в Русия и забрана да влизат в САЩ. По-късно е приет такъв закон, който се отнася за целия свят – Глобалният закон „Магнитски“.

Той дава правомощия на американския президент да отнема визи и да блокира активи на територията на САЩ. Санкциониран може да бъде всеки, който е свързан с „извънсъдебни екзекуции, изтезания или други сериозни нарушения на международно признатите човешки права“, както и държавни служители, „съпричастни към актове на корупция“. В черния списък по този закон влизат не само отговорните за смъртта на Сергей Магнитски, но и синът на руския главен прокурор Юрий Чайка – Артьом, чеченският лидер Рамзан Кадиров и др.

Редица други държави – Обединеното кралство, Канада, Естония, Литва и Латвия – също приеха режими за санкциониране на нарушители на човешките права, носещи името на руския адвокат.

I Европейски закон „Магнитски“

Идеята за европейски закон „Магнитски“ се роди още през 2014 г., когато Европейският парламент прие резолюция, която предвижда замразяване на авоарите на 32 руски държавни служители, свързани с убийството на Сергей Магнитски и последвалото му прикриване. Институцията обаче няма законодателна инициатива и предложението за създаване на такъв закон трябваше да дойде от другаде.

По искане на парламента на Холандия, правителството внесе предложението в края на 2018 г. Консенсус по въпроса, че трябва да има европейски режим за санкциониране на нарушителите на човешки права, беше постигнат в края на годината. Дебатите обаче как да се казва този режим продължават и до днес. Европейският парламент призова той да носи името на Магнитски, но много от държавите членки, включително и Холандия, не са съгласни. По думите на говорител на холандското правителство, страната се надява консенсус да бъде постигнат до няколко месеца.

Съпругата на Сергей Наталия Магнитская също се надява на развитие по темата, след като самата тя разказа историята на съпруга си пред евродепутатите.

„Европейски закон „Магнитски“ не би бил просто почит за Сергей. Такова законодателство ще има за цел да намали броя на жертвите на престъпни режими, които извършват подобни престъпления. (…) Наследството на Сергей е особено важно. Докато не бъде постигнато истинско правосъдие, това, което остава след него, ще бъде наказанието за убийците му.“

Елица СИМЕОНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)