Десислава Атанасова: Не е късно Радев да се извини на естонския президент

„Конституцията е променяна 5 пъти от 1991 г. насам. Комисията в парламента освен да проведе обществен дебат, не може да направи нищо друго. Парламентът трябва да вземе решение дали ще има Велико народно събрание“. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на конституционната комисия в НС Десислава Атанасова в ефира на БНТ.

„Единствено Конституционният съд може да каже дали комисията за нова конституция в парламента е легитимна и Румен Радев има право да изисква това. Няма да загубим от обществен дебат за това, дали има нужда от Велико народно събрание. За провеждането му е необходима не само политическа воля, но и математическо мнозинство. В един недалечен момент предложението за ВНС ще бъде поставено. Премиерът каза, че в деня, в който се съберат 160 гласа за Велико народно събрание, ще подаде оставката си, която от опозицията вероятно вече не искат. За всеки юрист е ясно, че всички, които сме сложили подписи за проект за нова конституция, няма да работим по него. Затова се свиква и ВНС. Досега комисията е имала едно заседание и ще изчакаме решението на Конституционния съд за това, дали тя е легитимна“, коментира Атанасова по повод следващите заседания.

„Не сме далеч от дипломатически скандал. Не е късно Румен Радев да поднесе извинение на естонския президент“, допълни Десислава Атанасова.

 


image0 (9K)