Дете, издирвано в Полша, бе открито в ромско гето във Варна

Обявено за издирване в Полша 3-годишно дете бе намерено във варненското ромско гето „Максуда“.

[ad id=“225664″]

То е било оставено от майката на грижите на възрастна жена от ромски произход, пише в. „Черно море“.

Историята започва да се разплита, когато служител на Градския център за социално подпомагане в полския град Бенджин открива, че 30-годишна жена получава помощи за отглеждане на дете, а него всъщност го няма. Тогава в случая се намесват и криминалисти от отдела за борба с трафика на хора в Катовице. Те обявяват детето за издирване. Малко след това откриват майката в хотел в Бенджинската околия.

Оказало се, че има и второ дете на 9 години. Първоначално майката не дава сведения за малкото си момченце, но накрая признава, че е в България, някъде във Варна. Това принуждава полските власти да предприемат международно издирване.

[ad id=“263680″]

Със съдействието на българските правоохранителни органи са проверени подадените адреси. В нощта срещу неделя родните полицаи откриват детето при възрастна ромка в „Максуда“ и го поставят под полицейска закрила. На следващия ден то е настанено в Дома за деца в кв. “Виница”.

„Приехме детето, което е бяло и русо, в много добро здравословно състояние. Очевидно е било много добре гледано, каза управителят на дома д-р Стефка Джанкова. – Момченцето беше контактно и общуваше нормално с всички. Беше много силно привързано към жената от „Максуда“ и плака за нея, когато се разделиха. От нея разбрах, че детето е било оставено при нея доста занемарено, със зачервяване в ингвиналната област. Гледала го е в продължение на 2 месеца”, каза още д-р Джанкова.

“Детето вече е настанено в приемно семейство във Варна, каза Анна Конукова, началник на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ във Варна. – Осигурени са му всички необходими условия за отглеждане в семейна среда. Доколкото знаем, 30-годишната майка не гостува във Варна за първи път с детето”, каза Конукова.

[ad id=“225664″]

“Тя е имала връзка със сина на възрастната жена в „Максуда“, но после той заживял с друга жена. Детето обаче не е от него. Изпратихме писмо до Министерството на правосъдието и чрез него трябва да се свържем със социалните служби по местоживеене на майката. Те трябва да решат какви мерки да се предприемат спрямо детето. По всяка вероятност то ще бъде върнато в Полша”, обобщи Конукова.

Полските власти са съобщили, че ще повдигнат обвинение срещу 30-годишната жена за това, че изложила на опасност живота на сина си. Наказанието за това е до 5 г. затвор. Работи се и по версия, че момченцето е ползвано от криминалния контингент като гарант майката да бъде държана под контрол.
dir.bg


image0 (9K)