Джамбазки: Гърците вдигат пушилка за Македония, за да оправдаят финансови искания

„И петте имена за Македония са приемливи както за македонците, така и за гърците, каза евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев

[ad id=“263680″]

„Гърците нямат никакво основание за претенции към името на Македония, те самите са окупатори в тези земи от 1912 г. Те спекулират и се опитват да изнудват.“ Това каза в предаването „120 минути” по бТВ евродепутатът Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти, излъчен от коалиция „България без цензура”, ВМРО, Гергьовден.

„Македония трябва да се казва както решат гражданите там. Република Македония е исторически факт. На мен не ми харесва, че има Република Македония като исторически факт заради историята на България, но това е исторически факт и ние трябва да уважаваме нашите братя. В Македония живее наш братски клон на нашия народ. Там има хора, които се определят като македонци и ние трябва да го уважаваме, но има и хора, които се определят като българи. Гърците са извън това уравнение. Те вдигат пушилка в случая, за да оправдаят нови финансови искания”, допълни той.

„И петте имена за Македония са приемливи както за македонците, така и за гърците“, заяви евродепутатът Емил Радев ЕНП, излъчен от ГЕРБ.

[ad id=“218001″]

„Няма провокации в тези имена, има едни исторически факти, които трябва да бъдат едни и същи за всички и трябва да се търси компромиса. Предложените имена са компромисни и мисля, че здравият разум трябва да проговори, за да има напредък по този въпрос”, коментира още той.

„Тези хора на улицата в Гърция не правят добра услуга на управляващите“, заяви евродепутатът Петър Курумбашев от Европейските социалисти, излъчен от Коалиция за България.

По думите му ние сме направили усилие като държава, за да сключим нашия договор и е време и Гърците да направят това усилие, за да се отвори пътят на Македония към ЕС и към НАТО.

[ad id=“218548″]

„От буферната среща между ЕС и Турция във Варна в началото на лятото, за която вчера говори премиерът Борисов, се очаква рязко да се подобрят отношенията ЕС – Турция, които се напълниха с много напрежение в последните година и половина“, заяви Емил Радев.

Той допълни, че Турция е особено важна в момента по темата за европейската сигурност.

„Това, че първият потърпевш от лоши отношение между ЕС и Турция, са България и Гърция, е ясно и ние имаме интерес да помагаме този процес на разговори между ЕС и Турция да бъде колкото се може по-интензивен и да има конкретни резултати“, заяви Петър Курумбашев.

[ad id=“236480″]

„В отношенията между ЕС и Турция трябва да има честност. Турция няма да бъде част от ЕС и това е съвсем очевидно по геополитически причини. Очевидно е, че Турция се преориентира геополитически. Започна сухопътна операция под името „Маслинова клонка” в Сирия. Това означава нарушаване на принципа за ненарушаване на границите, териториални промени и т.н.”, коментира Ангел Джамбазки.

 

 


image0 (9K)