Джамбазки иска санкции за Русия заради шпионажа срещу България

Българският евродепутат Ангел Джамбазки е поставил въпроса за възможно разширяване на санкциите срещу Русия заради провеждана от Москва шпионска дейност на територията на България, съобщава прокремълският сайт RT.

В писмо до Европейската комисия Джамбазки пита, дали ЕК е информирана за изгонването на руски дипломати от България заради шпионаж и не се ли обсъжда възможността за разширяване на санкциите срещу Москва.

„Разглежда ли Европейската комисия възможността за разширяване на кръга на засегнатите лица и увеличаване на санкциите спрямо Русия? Разглежда ли възможността за удължаване срока на санкциите?“, пита още той.

Джамбазки припомня, че миналата година Министерството на външните работи на България е обявило за персона нон грата двама руски дипломати от посолството в София заради събирана от тях „конфиденциална информация за българските въоръжени сили“.

Депутатът добавя, че скоро след този случай главният прокурор на страната Иван Гешев е информирал външно министерство за „разузнавателна дейност в България, осъществявана от чуждестранни граждани с дипломатически имунитет“. Според Джамбазки, става въпрос за военния аташе на Русия в София.

Изданието припомня, че през септември 2020 г. България реши да изгони двама руски дипломати по обвинение в шпионаж. Москва определи това като опит да се нанесе вреда на конструктивните българско-руски взаимоотношения и като ответна мярка на 12 октомври обяви двама български дипломати за персона нон грата.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)