Джонсън за Брекзит: Още е възможна добра сделка. Ако ЕС се откаже от исканията си

Британският премиер Борис Джонсън предупреди Европейския съюз, че трябва да отстъпи в спора за отношенията след Брекзит, по въпросите, които „са неприемливи“. Очаква се Джонсън тази вечер в Брюксел за може би последен опит за положително решение.

В Брюксел тази вечер Борис Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще направят опит за излизане от задънената улица в преговорите за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз след Брекзит.

Според британския премиер предложенията на Брюксел за рибарството, с които се цели осигуряване на лоялна конкуренция и правила за решаване на бъдещи спорове, означават Великобритания да е единствената страна в света, която да няма суверенен контрол над риболовните си зони:

„Не вярвам, че това са условия, които който и да е премиер на тази страна трябва да приема“, заяви Джонсън в британския парламент, но и подчерта, че все още е възможна добра сделка, ако Европейският съюз се откаже от исканията си.

Британският премиер добави, че Лондон ще просперира с или без търговска сделка, а вицепремиерът Майкъл Гоув заяви:

„Важно е да има раздвижване и от двете страни, но Обединеното кралство иска да контролира собствените си правила и норми“.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел в реч пред Бундестага изрази премерен оптимизъм за сделка, но и беше категорична, че целостта на вътрешния европейски пазар трябва да бъде запазена:

„Ако има условия от британска страна, които не можем да приемем, сме подготвени да поемем по пътя без споразумение“, изтъкна Меркел.

 


image0 (9K)