Джонсън: Ще има препятствия, но Брекзит може да е огромен успех за Великобритания

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви в своето обръщение към нацията по случай официалното напускане на структурите на Европейския съюз, че предстои страната да премине през труден път, но от друга страна Брекзит може да бъде превърнат в „невероятен успех“, предава британската медия Sky News, цитира Фокус.

В свое видеосъобщение, малко преди полунощ на 31 януари, премиерът заяви, че този ден носи „момент на надежда“ за много хора. В същото време той призна, че има и други, които са разочаровани от случващото се и прекратяването на 47-годишното членство на Обединеното кралство в ЕС. Джонсън подчерта, че разбира, че съществуват различни мнения по въпроса и добави, че сега е негова задача „да събере отново страната“, за да продължи тя напред.

„Най-важното нещо, което може да бъде казано тази вечер е,че това не е края, а началото“, заяви премиерът.

„Това е моментът, когато изгрява нова зора, и завесата се вдига за нова сцена от нашето велико национално представление“, каза той.

В символичен ход, Джонсън проведе среща на кабинета в Съндърланд по-рано, първия регион от страната, който подкрепи Брекзит през 2016 г., когато се проведе референдум по въпроса.

В Лондон по-късно се състоя и прием, на който Джонсън покани министрите от кабинета си, своите съветници и държавни служители, участниците в преговорите за Брекзит и подкрепящите напускането на ЕС.

Освен това имаше и светлинно шоу върху стените на правителствената сграда на „Даунинг стрийт“, а новата монета от 50 пенса по случая Брекзит влезе в обръщение.

Между временно поддръжниците на Брекзит, водени от партията на Найджъл Фараж, се събраха в централен Лондон, за да празнуват.

Проевропейски настроени британци пък се събраха за митинг близо до „Уайтхол“, близо до правителствените сгради.

Междувременно на много места в Шотландия се проведоха проевропейски демонстрации, в които гражданите на Абърдийн, Дънди, Глазгоу, Стърлинг и други градове призоваваха Брюксел да запази място за тях, след като първият министър на британския субект Никола Стърджън предупреди, че ще се опита да проведе нов референдум за независимост след Брекзит, въпреки отказа на Борис Джонсън да позволи това.

В Северна Ирландия, в град Армаг, близо до границата, също се проведоха протести срещу Брекзит.

В Брюксел британските флагове бяха символично свалени от европейските институции. Очаква се те да бъдат преместени в музей.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, който ще напусне поста си през април заяви, че страната му сега се намира на „кръстопът“. Той допълни, че страната има две перспективи – да е „интернационална, разнообразна и отворена“ или да „размени принципите, правата и стандартите си за набързо изготвена, едностранна“ и некачествена търговска сделка с Доналд Тръмп и други страни.

Бившият премиер на Обединеното кралство Дейвид Камерън, който взе решението да бъде организиран референдумът за Брекзит заяви, че правителството може да „изгради голям успех от решението, което ние взехме“.

„Пожелавам на правителството успех в бъдещите начинания“, каза той.

На практика сега Великобритания все още не е изцяло извън ЕС, тъй като влиза в т.нар. „транзитен период“, който ще продължи 11 месеца. В този период, по време на който Лондон ще продължи да следва регулациите и правата на ЕС, ще се направят опити да се стигне до търговско споразумение между Брюксел и Обединеното кралство.

Джонсън се зарече, че няма да позволи транзитният период да не бъде удължаван, въпреки че властите в Брюксел многократно призоваваха за това, защото според тях не може да бъде подписана качествена търговска сделка до края на 2020 г.

Ирландският премиер Лео Варадкар заяви, че Дълбин ще предприеме твърда позиция по време на търговските преговори след Брекзит. Неговият заместник Саймън Ковъни заяви пък, че „Брекзит не е осъществен“ още.

По отношение на преговорите за бъдещите взаимоотношения, той каза, че правителството на Варадкар ще се опита да „получи най-добрата възможна сделка от ирландската гледна точка“.

„Нямаме много време да го направим, защото Борис Джонсън завърза собствените си ръце с краткия срок“, каза той.

Тези думи повтори и председателят на Европейския парламент Шарл Мишел. Според него политиката на Лондон не е в тон с европейските правила след Брекзит и затова Великобритания не може да очаква същите търговски облаги.

От своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че взаимоотношенията между Брюксел и Лондон няма как да останат същите.

„Искаме да имаме възможно най-добрите взаимоотношения с Великобритания, но те никога няма да са толкова добри, както когато те бяха членове“, каза тя.


image0 (9K)