Димитър Ганев, „Тренд“: Тежките месеци за властта идват в началото на 2019 г.

„ДПС запазва стабилно третата позиция и те са на два процентни пункта пред Обединените патриоти“, цитира изследване на агенция „Тренд“ социологът

„По-тежките месеци за властта ще дойдат в началото на следващата година.“ Това коментира в ефира на Нова телевизия социологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

По думите му обаче това е характерно за началото на годината, когато социалното напрежение се вдига, хората са изхарчили пари за празниците, а имат да покриват битови сметки.

В момента „Тренд“ дава малка преднина на управляващите пред опозицията. Подкрепата за ГЕРБ е 22,02%, а за БСП – 20,07%.

Изследванията през септември, октомври и ноември показаха лек спад към основната управляваща партия. През този месец данните се запазват на почти идентични нива, така че разликите са по-малки от процент. Говорим за разлика в статистическата грешка, уточни Ганев.

Същевременно ДПС запазва стабилно третата позиция и те са на два процентни пункта пред Обединените патриоти, сочи още изследването на „Тренд“.

„Те се движиха съвсем наравно в последната година, но миналия месец около скандалите с Каракачанов и Симеонов имаха спад в обществената подкрепа, който се запазва и през този месец с четири процентни и няколко десетки пункта“, коментира социологът.

„За изборите за европейски парламент тези съотношения няма да изглеждат по същия начин, както за парламент, защото тук активността я мерим над 60%, а на европейските избори знаем, че има традиционно по-ниска избирателна активност и тези данни няма да бъдат съвсем коректни, ако ги екстраполираме към европейския вот“, заяви Ганев.

37% от анкетираните смятат, че 2018 г. е била успешна, а 43%, че е била лоша, сочи още изследването. През 2017-та година 47% казват, че годината е била добра срещу 36%. Оптимистични очаквания за 2019 г. имат 52% от анкетираните, а песимистични – 33%.

Парламентът е институцията с най-нисък положителен рейтинг, а правителството се държи малко под 30%. При президента има 55% положителна оценка за работата, а спадът му е 4%, сочи още изследването.


image0 (9K)