Димитър Делчев от ИБГНИ: Ние няма как да сме предатели

Остри реплики и взаимни обвинения. Има ли шанс 46-ото Народно събрание да излъчи кабинет?

Има още два мандата, които предстоят. Рулетката продължава да се върти. ИТН се провалиха, ГЕРБ няма да ги подкрепи никой и остава третият, който  трябва да събере цялата отговорност, ако не искат да се ходи на нови избори. Все пак с третия мандат има възможност да се състави правителство. Това заяви в „Денят ON AIR“ Димитър Делчев от „Изпрaви се БГ! Ние Идваме!“.

„Въпрос на разговори e, от Facebook или студио се решава какво да бъде – това не е партньорско. Сега трябва да се случи по друг начин. Все пак е въпрос на разговори с БСП, с ИБГНИ и ИТН. Ако ИТН имат шанс да участват в правителство с министри и реализират своите политики, това би отговорило на очакванията на техните симпатизанти. Трябва да се намери добра формула за всички, които искат правителство на промяната“, подчерта още той.

И посочи, че от коалицията им не искат всички служебни министри да останат, а да се вземат най-успешните.

„Сред тях Рашков, Петков, Минеков, Василев. Има една група, които би било приемствено да останат. Ние не сме участвали в никакви пазарлъци. Чуха се много внушения и неистини. ИТН се провалиха и понеже не искат да си го признаят, правят такива внушения кой какво бил казал“, обясни още гостът на Ганиела Ангелова.

 И отговори на въпроса има ли място ДПС в проектокабинета:

„ИТН поканиха ДПС, ИТН заедно с ДПС атакува министри на служебното правителство и индиректно президента. Те подкрепиха внасянето на „Буджака“. Всичко води до това – ДПС щяха да бъдат част от този кабинет. Но ние и ДПС няма как да играем на един терен, те са корпоративна структура, не са политическа партия“, каза Делчев пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че е време да се помисли за хората.

„Докато емоциите взимат връх над разума, Борисов ехидно стои зад кадър и се подсмихва, на него му харесва Тошко Йорданов да размахва пръст и да обвинява депутатите от „Изправи БГ! Ние идваме“ и „Демократична България“, но това е лошо за промяната. Трябва да помислим за хората, а не за нас. Диалогът е нормален, когато е за потика, но когато е за личности, става извращение“, категоричен е представителят на партията на Мая Манолова.

Според него има достатъчно почтени хора от всички групи и трябва да застанат от едната страна на барикадата, „ако не, отиваме на нови избори“.

По отношение на нападките от страна на ИТН, че партиите на промяната са предатели, Делчев смята, че именно Трифонов е предател своите избиратели.

„Трифонов ни нарече предатели, което е много странно, за хора, на които си отказал всякакво отношение  – като в брака е, за да има развод трябва да им брак. Ние няма как да сме предатели. Въпросът е дали Трифонов и хората му не са предатели за своите избиратели.  Най- тъжното е, когато ние отидохме да ни презентират министрите, от ИТН изгониха половината ни група. Когато искаш подкрепа, ще се стремиш тези хора да са вътре, да чуят“, смята Делчев.

И даде своята прогноза за евентуални предсрочни избори:

„Хората не са забравили какво е направил Бойко Борисов, ако се стигне до избори, те ще излязат и отново ще гласуват за промяна“.

Коментира и темата с оставките в енергиите борси и цената на електроенергията:

„През 6 месеца цените се качват с 200, 300%, очевидно има спекула. Едни хора, които са оставени на позициите и не са били изчегъртани, са саботирали сегашното правителство, но така саботират и гражданите“, заключи той.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)