Димитър Илиев за втори пореден път е „Футболист на годината“

Нападателят на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев беше избран за „Футболист на годината“ в България за 2020 година. Капитанът на „смърфовете“ триумфира със 158 точки, оставяйки зад себе си двама защитници – Валентин Антов от ЦСКА-София и Антон Недялков от Лудогорец. Това е втора поредна награда от престижната анкета за Илиев, който спечели приза и преди година. Той е вторият футболист на клуба от „Лаута“ след Христо Бонев, стигнал до №1 в страната.

95 спортни журналисти от 37 медии гласуваха в 60-ото издание на анкетата „Футболист на годината“, организирана в партньорство от „Дакс Медия“, Българската асоциация на спортните журналисти и Българския футболен съюз. Водещи на събитието са Натали Трифонова и Костадин Крантев.

Церемонията започна с ретроспекция на призьорите през изминалите шест десетилетия. Зрителите видяха специални изказвания на Александър Шаламанов, Димитър Пенев, Христо Бонев, Стефан Аладжов, Кирил Ивков, Румен Горанов, Андрей Желязков, Георги Велинов, Радослав Здравков, Стойчо Младенов, Пламен Николов, Николай Илиев, Емил Костадинов, Красимир Балъков, Ивайло Йорданов, Александър Александров, Георги Иванов, Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров, Николай Михайлов, Георги Миланов, Иван Иванов, Владислав Стоянов, Ивелин Попов, Кирил Десподов и Димитър Илиев. Последва слово от страна на легендата в спортната стрелба и основателка на „Дакс Медия“ Весела Лечева.

Призът за най-красив гол на 2020 година спечели Тодор Неделев. Спорът се реши измежду изпълнения на Ахмед Ахмедов, Георги Минчев, Здравко Димитров, Иван Коконов и Неделев. Призът отиде при звездата на Ботев (Пловдив) след гласуване на феновете. Веднага след това онлайн се включи и новият селекционер на България Ясен Петров.

Наградата „Лъвско сърце – Трифон Иванов“ получи посмъртно за шофьора на автобуса на Беласица Нако Велянов, който получи инфаркт зад волана, но успя да спаси целия отбор от Петрич. Капитанът на Беласица Мартин Таушанов направи обръщение в памет на Нако Велянов.

За най-прогресиращ млад футболист спортните журналисти избраха младата надежда на Лудогорец Доминик Янков, който успя да спечели в конкуренция с Филип Кръстев, Валентин Антов, Илиан Илиев-младши и Преслав Боруков.

За най-добър чужденец в efbet Лига спортните журналисти избраха Али Соу, който събра 41 гласа. Второто и третото място останаха за Матиас Курьор и Клаудиу Кешерю.

Наградата за най-добър защитник в България получи Валентин Антов от ЦСКА-София, който се включи онлайн и благодари на всички свои съотборници и треньори.

Най-добър халф в efbet Лига за 2020 година стана звездата на ЦСКА-София Тиаго Родригес. Той заяви с усмивка, че е много щастлив, но призна, че английският език не му е силен.

За най-добър нападател беше избран голмайсторът на ЦСКА 1948 Мартин Камбуров, който се справи с конкуренцията на Али Соу и Димитър Илиев. Камбуров се включи на живо от Турция и пожела успех на новия наставник на националния отбор Ясен Петров.

Николай Киров беше избран за най-добър български треньор за 2020 година. Белия се включи директно от Алания и благодари за наградата. Той поздрави всички свои опоненти и пожела здраве на всички. Зад него в подреждането останаха Стамен Белчев и Илиан Илиев.

 

Източник – Спортал


image0 (9K)