Култура

Димитър Колев – 45 години творческа дейност

70-годишен юбилей и 45 години творческа дейност ще отпразнува композитора и диригент – Димитър Колев с концерт в Държавна опера Стара Загора. Концертът е организиран от Община Стара Загора и ОФА“Загоре“ . Участници в концерта ще бъдат солисти и състави, работили с композитора.

Композитор с над 400 заглавия, създал музика за големи формации, за солисти, певци и инструменталисти, сам изпълнява част от тази музика на акордеон. Димитър Колев е работил с почти всички изпълнители от Тракия и Странджа.

Предстои издаване на албум, за който има подготвени 5 пиеси за соло акордеон и оркестър.

За постигнати високи професионални успехи и по повод 55 години от създаването на ансамбъл „Загоре“, Съюзът на музикалните и танцови дейци го награждава със Златна лира. Ца високи художествено-творчески постижения и за цялостната му творческа дейност е удостоен с наградата „Стара Загора. На 25.04.2016г. на Националната музикална среща на акордеонистите в гр.Калофер му е връчена наградата „Най-добър педагог в акордеонното изкуство“.

Димитър Колев е роден на 15.12.1946 г. в Кърджали. Завършил е Академия за музикално и танцово изкуство-Пловдив. Има дългогодишна педагогическа дейност в областта на народната музика.

Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“ е създаден през есента на далечната 1955 г. Репертоарът му обхваща произведения от всички фолклорни области на България, а изпълнителите са облечени в красиви 100-годишни костюми, изработени от незнайни самобитни художници. Днес името му е една от емблемите на Стара Загора.

Ансамбъл “Загоре” е носител на Орден “Кирил и Методий” – I степен“, Кристална лира 2000” за върхови постижения в музикалното и танцово изкуство на Министерството на културата, наградата „Стара Загора“, множество призове от наши и международни фестивали.

Концертът ще се състои на 28 януари 2017 г. от 18 часа. Входът е свободен със запазване на места на тел. 0887 771 880.

Мая Матева

Share
Published by
Мая Матева

Recent Posts

Алиев към Радев: България е важен транзитен парньор

Разширяват се интересите в различни сфери...

11 минути ago

Номерата на бюлетините са ясни: ГЕРБ №22, ПП-ДБ №14

Вижте коя партия с кой номер ще бъде на вота...

29 минути ago

Да избягаш от бащината сянка. Енрике Иглесиас, на когото не му омръзва да пее

Когато започва да пее, се представя за друг, за да не използва известната си фамилия.…

31 минути ago

Най-големите постижения в спорта от фотографа ни Любомир Асенов

Галерията на открито представя изложбата от 10 до 21 май...

35 минути ago

КНСБ прави черен списък на най-калпавите работодатели

Вече се издирват по трима фаворити в 28-те области...

38 минути ago
image0 (9K)