Димитър Луджев за международната ситуация: Връщаме се към епохата на Студената война

В международната ситуация имаме тенденция на връщане към епохата и нравите на Студената война. Това коментира пред БНТ икономистът Димитър Луджев – един от основателите на СДС, бивш вицепремиер и бивш министър на отбраната.

По думите му войната в Украйна е продукт преди всичко на конфронтацията, взела връх в света и международната политика.

Още по темата

25 сеп 2022 09:35

648

24 сеп 2022 21:00

545

„От страна на Русия – смятам, че Владимир Путин загуби всякакво чувство за реалност и очевидно не осъзнава стратегическия провал на неговата политика, която представлява отказ от онези принципи, формулирани от Горбачов за ненамеса във вътрешните работи на други държави, неизползване на военна сила, решаване на международните проблеми с пътя на диалога – всичко това бе зачеркнато с войната в Украйна“, каза Луджев.

От другата страна – американската администрация и повечето европейски лидери се поддадоха на политиката на конфронтация, коментира още той.

„Всички споразумения, договорености от 90-те години между Русия и Запада бяха или забравени, или прекратени. Прекратена беше дейността на комитета НАТО – Русия. Не става дума нито за преговори, нито за диалог, нито за дипломатическо решение на конфликта“.

Според Димитър Луджев политиката на санкции и на въоръжаване на Украйна от страна на Запада води до много по-големи проблеми за света и разрушаване на световния икономически ред.

Изходът от войната е ясен – връщане към диалога. Трябва да се възстанови диалогът между НАТО и Русия, категоричен е Луджев.

„Да се спре разширяването на НАТО на изток, Русия да се изтегли от окупираните територии от Украйна- Украйна да изпълни задълженията си по Минските споразумения, да създаде нова конституция и да изгради федеративен принцип с почти пълна автономя на отделните области и региони.“

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)