България

Димитър Марков, ЦИД: Съвещанието на прокуратурата внесе ненужно напрежение

„Съвещанието на прокуратурата в резиденция „Бояна“ внесе ненужно напрежение в и без това сравнително напрегнатата ситуация в държавата“, коментира пред БНР Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Според него това не е бил начинът – нито като формат, нито като публичност, нито като послание. По думите му тази среща дава сигнал на всички страни, които ще вземат участие в предстоящия конституционен дебат, че прокуратурата е единна и не желае да се промени статуквото, каквото е то в момента.

„Трябва да се вземе решение дали прокуратурата ще бъде централизирана и извън независимата съдебна власт, или ще се върви в посока децентрализиране на модела и доближаване на статута на прокуратурата към този на съда“, коментира той.

Марков изрази изненада от заявеното очакване от прокуратурата държавата да защити нейната независимост: „Изненадан съм от това, тъй като държавата е направила всичко необходимо с конституционната рамка да осигури тази независимост на прокуратурата. Дори в момента основните критики по отношение на прокуратурата са, че тази независимост прераства в безотчетност, което не е духът на Конституцията и на демократичния ред в страната… Независимостта на съдебната власт не означава, че могат да правят каквото и когато поискат“.

В предаването „Преди всички“ Марков заяви, че няма как прокуратурата да бъде поставена на едно стъпало със съда, тъй като това не са нейните функции: „Прокуратурата олицетворява желанието на държавата да накаже виновния, но дали този човек е виновен и дали следва да бъде наказан решава безпристрастният съд“.

Юристът обясни, че съдът и прокуратурата са много различни като структури – съдът е силно децентрализирана институция, а при прокуратурата е обратното – тя е единна и централизирана по закон.

Според Марков има голям проблем с това, че прокуратурата влиза на политическото поле, използвайки политически похвати: „Прокуратурата влезна на полето с похватите на политическите партии с декларации и призиви. Не е работа на прокуратурата с гласуване на декларации с огромно мнозинство да заявява своята позиция в държавата и в обществото. Ако върши своята работа, така, че да удовлетвори обществото, няма да има нужда от тези декларации“. Той беше категоричен, че искането за оставка на главен прокурор е безпрецедентно за българската история и определи декларациите на прокуратурата като търсене на легитимност.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

Ваня Русева

Recent Posts

Франция атакува драг кралицата, която ще носи Олимпийския огън

Минима Гесте била жертва на хомофобски и трансфобски обиди...

15 минути ago

Добре е 3 дни на плодове и зеленчуци след великденската трапеза

Избягвайте бялото брашно, захарта, газираното, съветва проф. Байкова...

25 минути ago

Почина журналистът и писател Николай Нинов

Поклонението е на 10 май...

31 минути ago

Домашно насилие: Жена прободе с ръжен мъжа си

43-годишната нападателка е задържана...

38 минути ago
image0 (9K)