Димо Гяуров: Пряка заплаха за България няма

Над 8000 американски военни са в повишена готовност заради напрежението между Русия и Украйна. Засега се знае, че американските военнослужещи няма да бъдат изпращани в самата Украйна. 

„Пряка заплаха за България няма, но съществуват известни рискове. Не бих казал, че това е мобилизация като за война, а е съвсем нормална ответна реакция на онова, което се случва само на няколкостотин километра от нас“, заяви бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров в ефира на Bulgaria ON AIR

Той припомни, че в България няма натовски войски – „няма и да има“.

„Нидерландските изтребители ще дойдат в края на април и няма как това да е пряко свързано със ситуацията край Украйна. Ако има развитие, то най-късно ще в края на февруари“, посочи бившият шеф на разузнаването.

„Така се прави. Това е ясен дипломатически жест, защото подобно поведение на Русия е тежко обидно спрямо България“, подчерта той.

„Русия размахва тоягата с проектодоговорите, придружени с дрънкане на оръжие не само в района на Украйна, но и военни действия в Северно море, Тихия океан – по цялата планета. Русия се опитва да заеме мястото на основен политически играч в света и си мисли, че може да го направи по този силов начин“, изтъкна Гяуров.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)