Директор: СРЗИ увери, че ще бъдат осигурени тестове за учениците в София

Всички ученици се връщат в клас от понеделник, но от МОН сигнализираха за недостиг на тестове. Ще има ли проблеми, когато децата се завърнат в училище?

„Ако министерството няма достатъчно тестове, да ни каже до утре. Ако в 10 часа ни кажат, че за 51-во училище няма тестове, до 15 часа ще си намерим. След като държавата не може да осигури с обществена поръчка тестове за кратко време, да децентрализираме нещата“, заяви с директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров пред „Денят ON AIR“.

Един неинвазивен тест се продава за около 4 лв. и за тези пари училищните директори могат да си осигурят нужните бройки „буквално за часове“, стана ясно от думите му.

„Когато се прави голяма обществена поръчка, много се усложняват нещата. Когато искаш да свършиш нещо бързо, централизираният подход не е най-добрият“, изтъкна Александров.

„Преди имахме 80% ефективност. Сега имаме 0% корупция и 5% ефективност“, посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Александров е получил уверение от СРЗИ, че ще бъдат осигурени тестове за всички ученици в София. Училищният директор очаква около 90% от родителите да подадат декларации за съгласие децата им да бъдат тествани веднъж седмично с неинвазивни тестове.

По думите му здравното министерство се държи с училищата като „хора, които са отгоре“. „Вече свикнахме с това, така ще изглежда“, призна училищният директор.

Въпреки ниския процент на заразени деца, Александров очаква повече положителни тестове при по-големите ученици.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)