На този ден

Днес имен ден празнуват…

ЗАРАТА честити именния ден на всички празнуващи на 10 февруари с пожелание за здраве, късмет и благополучие.

Имен ден празнуват: Харалампий, Харалампи, Хараламби, Валентин, Валентина, Валя, Ламби, Пейо, Яна, Гергана, Вальо, Валери, Валерия

Св. свещеномъченик Харалампий Магнезийски

Св. свещеномъченик Харалампий, епископ в Магнезия (ок. 85 – 198). Чества се на 10 февруари заедно със св. Порфирий, св. Атанасий Цариградски и св. мъченица Валентина.

Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт.

Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.

Свети Харалампий пострадал в началото на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.). Той бил епископ в гр. Магнезия, в Тесалия. Без да се страхува от гонението, смело проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите. Той говорел: „Моят Цар Иисус Христос пратил пророците и апостолите, за да могат всички люде да се вразумят от тяхната проповед и да вървят неуклонно по пътя на правдата. Покланящите се на идоли предават душата си на смърт. А Иисус Христос чрез пророците и апостолите ни показват пътя към вечния живот, а не да вършим дела, които принасят на душата вечна гибел“.

Езическите власти уловили светия епископ и го довели при съдията, който дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът решително отказал да се отрече от Господа Бога и тогава го предали на страшни изтезания. Стържели тялото му с железни нокти, докато го одрали жив, но старецът с търпение и мъжество понасял страданието и говорел на мъчителите: „Деца, благодаря ви, дето като стържете вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов, вечен живот“.

Виждайки изумителната твърдост на стареца и чудесните прояви на Божията сила, множество езичници повярвали. Всички те започнали да славят истинския Бог и мнозина от тях били осъдени на смърт. Чудесно изцерено от раните си, св. Харалампий призовал езичниците да разберат истината, изцерявал болни и чрез силата Божия правел много чудеса.

По повеля на императора той бил осъден на смърт. Когато го завели на мястото на наказанието, св. Харалампий дигнал ръцете си към небето и се помолил Богу за всички люде – да им даде телесно здраве и душевно спасение, като им умножи земните плодове. „Господи, казвал той в молитвата си, – Ти знаеш, че човеците са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята благодат над всички!“ След тая молитва светият старец предал душата си Богу, преди палачът да спусне меча върху него.

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Кои са петте най-верни зодии в любовта?

Вижте дали вашата е сред тях...

32 минути ago

Слънцето се показва на Великден, градусите ще стигнат 23

Само на отделни места ще има краткотрайни валежи...

2 часа ago

Откриха двама издирвани младежи от Русе

Двамата отишли при дядото на единия и объркали пътя...

3 часа ago

Три коли се ударха край Омуртаг, има ранен

Тежката катастрофа е станала на пътя Велико Търново - Варна...

3 часа ago
image0 (9K)