На този ден

Днес имен ден празнуват…

ЗАРАТА честити именния ден на всички празнуващи на 16 март с пожелание за здраве, късмет и благополучие.

[ad id=“225664″]

Имен ден празнуват: Алексей, Алекси, Алекса, Алеко

Църковни празници: Св.мъченици Савин и Папа Папий; Св.апостол Аристовул, епископ Британски; Св.мъченици Трофим и Тал; Св.мъченик Юлиан; Св.свещеномъченик Александър, папа Римски

[ad id=“263680″]

Житие на св. мъченик Савин – Св. Савин бел египтянин от град Хермопол и старейшина на града. Във време на Диоклетиановото гонение против християните той се оттеглил край едно далечно село с много други християни и се затворил в една колиба, където прекарвал в пост и молитва. Но един просяк, комуто Савин бил сторил голямо добро, го издал на властта. Както Юда предал Христа, така и тоя бедняк за две жълтици издал своя благодетел. Савин и шестима още християни били хванати от царските войници и отведени на съд. След големи мъки Савин бил хвърлен в р. Нил, където и предал Богу душата си в 299 година.

[ad id=“237001″]

Житие на св. апостол Аристовул – епископ Британски. Св. Аристовул бил родом от остров Кипър. Той бил брат на св. апостол Варнава, и двамата от числото на седемдесетте ученици Христови. Бил спътник в пътешествията на великия апостол Павел и помощник в неговите проповеднически трудове. От него бил ръкоположен за епископ на Британия (Англия), където претърпял много страдания, но с благодатното си слово и светия си живот успял да постави основи на християнството в тази страна. Той устроил добре Църквата, поставил свещеници и дякони и там умрял в дълбока старост.

Житие на св. мъченик Папа (Папий) – Свети Папа бил родом от Ликаонския град Ларанда. Той живял по време на управлението на император Максимиан. Заради изповядването на Христовата вяра бил предаден на мъчения в родния си град, след това – в Диокесария и накрая – в Селевкия Сирийска. Били го с пръчки, разкъсвали го с железни куки, като обули нозете му в железни обуща с гвоздеи отвътре, го принудили да извърви дълъг път. Мъченикът завършил земния си живот, завързан за дървен стълб.

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Откриха двама издирвани младежи от Русе

Двамата отишли при дядото на единия и объркали пътя...

35 минути ago

Три коли се ударха край Омуртаг, има ранен

Тежката катастрофа е станала на пътя Велико Търново - Варна...

37 минути ago

Кои са четирите фактора за дълъг живот?

Изблиците на гняв могат да провокират инсулти...

един час ago

Жълт код за значителни валежи в осем области днес

Вижте къде ще вали най-много...

един час ago
image0 (9K)