Днес празнуваме деня на българския фолклор

Да бъдем горди със своето фолклорно наследство и с достойнство да го предаваме на децата и внуците си, за да остане за поколенията!

Денят на българския фолклор – 22 юни, по традиция ще бъде отбелязан с концерт-спектакъл „Време за фолклор“ – постановка и режисура Асен Павлов, основател на ансамбъл „Чинари“. Негова е и идеята за учредяването на празника, честван за пръв път през 2019 г., съобщава БНР.

На 22 юни в зала №1 на НДК почитателите на българския фолклор ще видят и чуят изпълнения на възпитаници на Националното училище за танцово изкуство и НМУ „Любомир Пипков“ – София, НУИ „Панайот Пипков“ – гр. Плевен, столичните училища „Народни будители“ и „Иван Богоров“, трио „Булгарина“, група „Етнотикс“, ансамбъл „Чинари“. Тези млади артисти са само част от хилядите българи, за които народната музика и танц са насъщна потребност, начин на живот.

Сред тях е обичаната народна певица Верка Сидерова, която наскоро празнува 96-годишнината си. „Докато се огледам, животът ми мина като една песен. Но аз продължавам да пея и днес. Вероятно последният ми дъх в тоя живот ще бъде с нотка от моя песен. „

„Не мога да си представя моя живот без народната песен“ – споделя народната певица Жечка Сланинкова, но под това кратко изречение биха се подписали още много знайни и незнайни гласовити българи.

Именитата северняшка певица Василка Дамянова, посветила десетилетия на народната песен като глас от „Мистерията на българските гласове„, през последните години предава своя опит на младите във формацията „Гласове на традицията“, създадена и ръководена от Даниел Спасов и Милен Иванов.

„Радвам се, че тези млади хора уважават по-старите изпълнители“, казва още тя.

ˮНародната песен е вселена и винаги ще ни омайва“, твърди и обичаният тракийски певец .

За това, че фолклорът е неподвластен на времето свидетелстват и думите на Пламена Господинова.

„Нашите деца обичат народната песен, обичат да са на сцена, да печелят награди и аплодисменти, това ги окрилява и мотивира“, казва тя за своите възпитаници от Школата по изкуства „Илия Аврамов“ при Народно читалище „Диньо Сивков“ – гр. Нова Загора. И още: „Всяко дете има различен темперамент, различни са и по възраст. Обединява ги народната песен, изпълняват я с радост и от сърце.“

А Тима Недялкова – изпълнител и педагог пожелава на всички българи:

„Да бъдем горди със своето фолклорно наследство и с достойнство да го предаваме на децата и внуците си, за да остане за поколенията! Защото нашата музикална традиция е това, което ни отличава от всички нации в Европа и света.“

https://www.dunavmost.com/====… Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)