Днес се изпълват две години от каноническия избор на Старозагорския митрополит Киприан

На 11 декември 2018 година се изпълват две години от каноническия избор на Старозагорския митрополит Киприан за епархийски архиерей. Припомняме, че тогава, на Неделята на светите праотци, в синодалния параклис „Св. цар Борис“ за него гласуваха 8 от митрополитите, които присъстваха на избора

За тези две години митрополит Киприан донесе благодатния огън от Божи гроб, два пъти извърши ритуала „Умиване“, а три пъти в града пристигна Негово Светейшество Българският патриарх Неофит – за 50-годишнината от интронизацията на митрополит Панкратий, с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил за 140-годишнината от Освобождението на България и за честванията по повод 180 години от рожеднието на Старозагорския митрополит Методий. Той освети единствения храм в България, който носи името на Св. Патриарх Евтимий до Ректората на Тракийски университет и новият параклис „Благовещение на Майка Богородица“, предназначен за близките на лишените от свобода в Старозагорския затвор. Владиката участва в спектаклите „Молитва за Стара Загора“ и „Моление за Стара Загора“ на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, а на няколко пъти застана и на диригентския пулт на сцената на Държавна опера – Стара Загора с Моцартовия „Реквием“, „Миса Криола“ и др. На входно-изходните пътни артерии на Стара Загора бяха поставени православни кръстове. Епархийският съвет учреди две отличия – „Св. ап. Карп“ и „Св. Игнатий Старозагорски“. Възстановени бяха Културно-просветният отдел при Старозагорска митрополия и издаването на две печатни издания – за деца „Божествени искрици“ и за възрастни – „Нашата вяра“.

Биография на Старозагорския митрополит Киприан:

Старозагорският митрополит Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 08.03.1976 г. в гр. Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град.
Приема монашество на 01.09.1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорски митрополит Панкратий. Ръкоположен е за йеродякон на 08.09.1996 г. в гр. Павел Баня, а за йеромонах на 14.09.1996 г. в храм „Св. Николай“, гр. Стара Загора.
От м. октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Св. Богородица“ и паралелно завършва двугодишния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“, след което е приет в клира на Врачанска епархия като и. д. игумен на Тръжишкия манастир „Св. прор. Илия“. От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.
По време на следването му в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31.08.2003 г.
През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява до 01.08.2007 г., когато е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.
По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата „Траянополски“ на 03.03.2008 г. в катедралния храм в гр. Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит. Тази длъжност той изпълнява до избирането му за Старозагорски митрополит на 11.12.2016 г. от Св. Синод на БПЦ-БП.
По решение на Св. Синод от 14.12.2016 г. на основание чл. 82, ал. 4 от УБПЦ-БП Старозагорският митрополит Киприан, като бивш викарий на Врачанския митрополит и добре познаващ делата на Врачанска епархия, е назначен за временно управляващ Врачанска епархия, до възстановяването на титулярния митрополит Калиник. След кончината на Врачанския митрополит Калиник на 26.12.2016 г. – до избора на нов Врачански митрополит (12.03.2017 г.)  – Старозагорският митрополит Киприан е наместник на овдовелия Врачански епархийски престол.
Старозагорският митрополит Киприан е носител на църковни отличия и множество музикални награди. 


image0 (9K)